Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

10 неща, които строителите не искат да знаете

Снимка: trud.bg

Както при всяка професионална дейност, и при строителите има редица професионални тайни, които повечето хора от бранша с охота разкриват за конкуренцията. Но гледат по никакъв начин да не разберете за самите тях. За какво трябва да внимаваме, когато сключваме договор със строителна фирма или си имаме вземане-даване с представители на тази професия?

1. Опитът и ресурсите са задължителни

Когато смятате да възложите дадена поръчка на някоя строителна компания, гледайте да се уверите по всякакви начини, че тя има компетентност и възможности да я свърши. Защото в тази криза никоя няма да си признае, че няма достатъчно на брой работници или необходимите специалисти и техника. Винаги ще разчита, че може и да ги наеме от друга фирма. Нищо че дори етичният кодекс на Камарата на строителите в България забранява на членовете си да подписват договор за работа, за изпълнението на която не разполагат с необходимите материални и човешки ресурси. А друг член на същия кодекс забранява на строителните фирми да поемат от свои колеги работа, за която нямат ресурси. Лошото е, че за да не изпусне поръчката, никоя фирма няма да си признае, че наема работници и техника за всеки отделен строеж.

2. Избор по списък

Има сравнително лесен начин да разберете дали строителят, на когото сте се спрели, е що-годе читав. От няколко години насам у нас съществува професионален регистър на строителните фирми, до който има свободен достъп през сайта на Камарата на строителите в България. В него може да се търси по градове, по видове строежи и дори по определен вид строителна дейност. Ако примерно ви трябва фирма от Габрово, която доказано може да полага външна мазилка, с няколко клика откривате цял списък от десетина такива фирми. В регистъра е отбелязано само името на фирмата и ЕИК номера й, няма ги телефоните за връзка. Но това е въпрос на още няколко клика в интернет.

3. Очите на четири за дефектите

Ако имате договор с фирма да ви построи примерно жилищна кооперация, ще се наложи да се подпишете под т.нар. акт 15, с който приемате построеното. При това действие трябва да сте особено внимателни и да огледате хубаво всичко. Защото от този момент нататък вие сте собственик на построеното. Ако несте забелязали навреме дефектите и не сте вписали в протокола, че настоявате да се отстранят, преди да подпишете, после можете да гоните строителя колкото си искате. Той уж ви дава 5 или 10 години гаранция, но може да протака отстраняването на дефектите до края на този период.

Най-добре е да посещавате площадката още по време на грубия строеж, защото някои строителни дефекти са физически неотстраними на по-късен етап.

4. В гонене на Михаля

Преди да купите жилище в новопостроена сграда, трябва да направите малко детективско проучване. Трябва да ви е ясно дали строителят и фирмата, която ви е продала жилището, са едно и също юридическо лице. Най-добре е да са едно и също.

По принцип гаранцията на един строеж почва да тече от датата на издаването на акт 16 на сградата, но поддържането на гаранцията е работа на строителната фирма, а не на тази, която ви е продала жилището. По различни начини строителят може да се скрие и да ви остави да живеете в жилище с течащ покрив или с покрити с мухъл стени. Ако например фалира, няма как да го гоните да сложи липсващата хидроизолация на покрива. А от продавача нищо не можете да искате.

5. Не купувайте въздух

Ако някой ви предлага да ви продаде жилище заедно с паркомясто, бъдете нащрек. Защото нещо не е съвсем наред. От 10 години насам в България не може да се построи нищо, без съответния брой паркоместа. Например за жилищна постройка те трябва да са по едно на жилище, за хотел - едно на всеки 5-10 легла и т.н.

Но паркомястото не е самостоятелна вещ и не може да е предмет на покупко-продажба. Това дори не е отделен имот и в нотариалния акт не може да се впише отделно. Вписва се само собственост на идеална част върху паркинга. По същата причина не се подлъгвайте да купувате само паркомясто. Защото все едно сте си купили въздух.

6. Най-голямата тайна

Няма как да не сте забелязали, че когато някой майстор работи, не обича да му гледат в ръцете. Не че ще му откраднете занаята, а просто пред вас няма да може да си позволи нищо. Нито да спести от материала, нито да направи нещо по лесния начин.

Ето затова са фирмите за т.нар. строителен надзор. Тяхната работа е да внимават проектът да се спази, както е по задание, защото отговарят с подписа си за това. Да, струват допълнително пари. Но по-скъпо ще излезе после сам да отстранявате недостататъците.

7. Плащането - етап по етап

Когато сте наели строителна фирма дори за някакъв неголям ремонт, е хубаво предварително да се договорите да плащате на всеки отделен етап. Така ще имате по-голям контрол върху извършената работа. И изобщо не помисляйте да плащате авансово каквото и да било и колкото и да било.

8. Материалите имат точна цена

Строежът или ремонтът са едно на ръка, но материалите, които се влагат в тези дейности - нещо съвсем друго. И да се скъсате, не можете да контролирате дали донесените от майсторите 10 баки еколатекс ще влязат в употреба изцяло. Трябва да се ровите в строителни норми, където можете съвсем да се оплетете.

Но нищо не пречи поне да поискате фактурите за тях, за да видите дали цената съответства на това, което те ви представят. И не забравяйте - на фактурата има печат на фирмата продавач и неин БУЛСТАТ номер. Иначе се нарича хартийка.

9. Пестеливо или щедро

Все пак има начин да прецените горе-долу какви количества боя или други материали са ви необходими за даден ремонт. Всеки уважаващ себе си производител на латексна боя например изписва върху етикета покривната способност на продукта. Но вие трябва да прецените дали латексът ще се нанася върху бяла основа или върху друг латекс. И имайте предвид, че колкото по-качествена е боята, толкова по-малки количества от нея са необходими.

10. Всяко нещо - с договор

Макар че строителните фирми не обичат това, настоявайте да сключите договор с тях, дори да става въпрос само за ремонт, а не за същинско строителство. В интернет можете да намерите типови договори за всяка строителна дейност. Отделно към договора се прикрепя количествено-стойностна сметка за вложените труд и материали. И най-важното - в договора трябва да има и начин да натирите строителя, ако не сте доволен от него.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!