Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Димитров: За развитието на България трябват държавници като Стамболов и Каравелов

След Съединението родни политици се млатят с бастуни!

"До деня на Съединението българският народ е раздиран от вътрешнополитически разпри, както в княжеството, така и в другата българска държава, наречена Източна Румелия.

В един момент, когато трябва да се реши една висша национална цел, а именно обединението в една държава на двете васални на Османската империя области, те го правят при едно пълно единодушие на почти всички политически сили, с изключение на крайно русофилската партия на Драган Цанков, с едно обединение на княз, армия, полиция, политически партии, народ".

Това коментира пред "Фокус" проф. Божидар Димитров.

Той каза, че такава цел може да бъде висок жизнен стандарт за българския народ, равен или близък до този на развитите европейски народи. Това би могло да ни бъде висшата национална цел и тя би могла да ни обедини, посочи историкът.

За да се развива България, й трябват държавници като Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Петко Каравелов. Затова и много внимателно трябва да си избираме тези, които ни управляват, посочи още Божидар Димитров. /24chasa.bg/

След Съединението родни политици се млатят с бастуни!

Най-любопитния факт около Съединението обаче може би е поведението на тогавашните ни депутати. Също като днес, народните представители от различните партии тогава са стигали до сериозни неразбирателства. Само че по онова време политиците са разрешавали разногласията си като… са се биели с бастуните си!

Както е възкликнал Цицерон “О времена, о нрави!”

Около Съединените на Княжество България с Източна Румелия битуват доста легенди и митове, целящи да представят родната армия във възможно най-героична светлина. Самият Иван Вазов се е включил в тази дейност, обрисувайки българските войници като непобедими герои, способни да изминават по 100 км на ден пеша. Историкът Божидар Димитров хвърли повече светлина около тези наложили се вярвания, разкривайки кои от тях са истина и кои са по-скоро в сферата на фантазията.

Сред най-разпространения исторически факт е, че когато сръбския крал Милан напада България след Съединението, родната армия е малка и слаба и не разполага с толкова много генерали, колкото сръбската. Истината е, че още тогава нашата армия е била сред първите в Европа по численост и съответно два пъти по-голяма от противниковата. По бройка опитни пълководци също не сме отстъпвали на генералите на крал Милан. Просто по това време генералските звания са били раздадени на руски пълководци, които са попълнили необходимата бройка щатни места. Така де факто нашите капитани са си завършвали обучението за генерали, но не са били повишавани в длъжност.

Твърдението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, че родните войници са изминавали по 100 км на ден пеша също е по-скоро героично преувеличение. Придвижването им е било с железницата. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!