Следвайте "Буднаера" в Телеграм

darikfinance.bg

Най-богатият човек в Бразилия е разорен или как се губят 30 млрд. долара

Ейке Батиста, считан доскоро за най-богатият човек в Бразилия, е изгубил своето състояние, съобщава Forbes.

Допреди година и половина Батиста притежаваше активи за около 30 млрд. долара. Сега те са се стопили до 900 млн. долара. Но към тази сума трябва да се прибавят дългове на стойност 2.7 млрд. долара. Бизнес интересите на доскорошният милиардер са в сферата на петрола, рудодобива и логистиката.

През последната година и половина акциите на контролираните от Батиста компании силно поевтиняха, след като неговото най-крупно предприятие прекрати разработването на повечето свои нефтени и газови находища.

Само за седмица разпродажбите на акции на бразилската фондова борса донесоха на Батиста загуби за 430 млн. долара.

Основната му компания OGX загуби 40% от пазарната си стойност в петък и беше извадена от индекса MSCI Brazil, след като щатската банка Morgan Stanley продаде всичките си 183 млн. дяла в дружеството.

Голяма част от 900-те млн. долара на Батиста са под формата на акции на шест публично търгувани компании, които обаче са във фаза на навлизане на пазара и все още не са излезели на печалба. Това означава, че състоянието на бившия милиардер може да се свие дори повече, ако бразилските банки го притиснат да върне взетите кредити.

Истината е, че Батиста може да спаси своята империя, ако поиска защита от кредиторите и обяви банкрут, който да му позволи да реорганизира бизнеса си, но това може да отнеме години.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!