Следвайте "Буднаера" в Телеграм

eurochicago.com

15 градуса на юг или на север… Как един обикновен испанец прави за смях капитан на американски самолетоносач

http://i1.ytimg.com/vi/keZ8YJUYj0U/mqdefault.jpg
Снимка: You Tube

Радиодиалог между американски боен кораб и Северозападна Испания, случил се преди няколко години, по време на офанзивата срещу Ирак.

Материалът е качен на 2 септември т.г. в You Tube.
(Превод и субтитри Lighthammer.)

———————————-

Диалогът, който се провежда, е следният:

- Говори А-853. Моля, променете курса си с 15 градуса на юг за избягване на сблъсък. Идвате право към нас. Разстояние: 25 морски мили.

- Съветвам ви да измените вашия курс с 15 градуса на север за избягване на сблъсък.

- Невъзможно. Повтарям: моля да измените курса си с 15 градуса на юг, за избягване на сблъсък.

- Говори капитанът на кораб от американския флот. Настояваме да измените курса си с 15 градуса на север за избягване на сблъсък.

- Не смятаме, че е изпълнимо или удобно. Съветваме ви да измените курса си с 15 градуса на юг за избягване на сблъсък.

- Говори капитан *** на самолетоносача *** от американския флот – вторият по големина във флота. Ескортирани сме от 2 линкора, 6 разрушителя, 5 крайцера, 4 подводници и други поддържащи кораби. Насочваме се към Персийски залив за военни маневри в офанзива срещу Ирак. Не ви съветвам, а ви заповядвам да измените курса си с 15 градуса на север, или ще бъдем принудени да вземем необходимите мерки за сигурността на този кораб и екскортиращите го. Вие сте страна съюзник, член на НАТО и тази коалиция. Моля да се подчините незабавно и да се махнете от пътя ни.

- Говори Хуан Мануел Салас Алкантара. Ние сме двама. Екскортирани сме от нашето куче, храната ни, две бири и канарче, което сега спи. Поддържа ни радио “Ла Коруня” и канал 16 за извънредни случаи. Никъде не сме се насочили, тъй като говорим от сушата. Ние сме във фар А-853 Финистер, на брега на Галиция. Нямаме никаква шибана идея къде сме в ранга на испанските фарове. Чувствайте се свободни да направите, каквото по дяволите искате, за да гарантирате сигурността на кораба си, който ще се натресе в скалите. Отново настояваме и съветваме, че най-здравословно и препоръчително е да измените курса си с 15 градуса на юг, за да не се сблъскаме.

- Разбрано, благодаря.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!