Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dnesplus.bg

Риган – билката на щастието

Планинската радост на древните

От стари времена риганът е известен под името орегано, което в превод от гр. означава планинска радост. И наистина за тази благодатна рожба на природата разказват в трудовете си още Вергилий и Аристотел. Древногръцкият философ пише в един от трудовете си как ранените със стрела диви кози бързали да попасат ароматната трева, за да се спасят. Не случайно, наблюдавайки поведението на дивия свят, древните са се научили да използват билката и като лек, и като подправка за ястията си.

Здравословни качества на ригана

Риганът е богат на флавоноиди, които са отлични антиоксиданти – мощни врагове на свободните радикали. Розмариновата киселина, витамините А и С, и много други минерали превръщат ригана в удивителен лек за всякакви болежки. Доказани са и изключително силните му антибактериални свойства. Според британския вестник Телеграф най-новите изследвания показват, че ританът е по-мощен от 18 популярни антибиотици, сред които пеницилина и стрептомицина. Ето някои приложения на билката със здравословен характер:

• Влияе положително на храносмилателната система, повишава тонуса, подобрява метаболизма и възбужда апетита.

• Успешно се използва при лечението на бронхити, пневмонии, бронхиална астма и т.н.

• На световния пазар навлизат все повече препарати, съдържащи риган, които се препоръчват при лечение на неврози и безсъние.

• Повишава настроението.

• Благотворно средство срещу високото кръвно налягане и атеросклерозата.

Имаме обаче само един малък упрек към благотворната билка – снижава либидото. Затова... използвайте го внимателно, като избягвате прекалената му употреба в кулинарията. ;)

Кулинарни приложения на ригана

• Чай от риган, жълт кантарион и мащерка е универсално лечебно тонизиращо средство за малки и големи.

• Риганът е чудесна подправка за печена риба и всички видове меса.

• Ароматизираният с риган зехтин придава на салатата неповторим чар и ухание.

Легенди за ригана

Разказват, че в стари времена склоновете на митичния Олимп са били покрити с тази дъхава омайна билка. Въздухът бил толкова напоен с аромата й, че нито боговете, нито смъртните могли да останат безучастни. Този благовонен дар е атрибут на Афродита. Легендата разказва, че иманно с риган богинята на любовта изцерила раните на сина си – троянския герой Еней. Зевс също не остава чужд на това целебно растение. В легендата като малък го хранели с мед, събиран от пчелите из ароматните туфи с риган. Може би от легендите идва и традицията древните гърци да топят стръкве риган в чашите си с вино.

С ригана са свързани и много народни вярвания

Билката била възприемана като символ на радостта и семейното щастие, на честта и чистотата. Затова и младоженците окичвали главите си с венче от риган. Египтяните пък ароматизирали спалните и дори ваните и басейните си с тези благовонни стръкчета.

За финал пък ние ви предлагаме да си направите една стимулираща и тонизираща вана с риган:

Залейте 100 г риган с 1 л вода, кипнете и варете 10 минути на тих огън. Оставете да престои 10 минути и сипете във вана с 2/3 запълнен с вода обем. Достатъчно е да се потопите в тази благотворната вана, за да се почувствате само след 20 минути заредени с много енергия и настроение. /ladyzone.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!