Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

Как да забавите стареенето

пенсионер, старост
Снимка: vk.com

Отпускането на кожата и появата на бръчки са първите признаци на стареене. С годините обаче отслабва паметта, а рискът от хронични заболявания (сърдечносъдови, остеопороза и други) става все по-голям.

Сред факторите, които ускоряват процеса, са стресът, хормоналният дисбаланс, ултравиолетовата светлина, отслабената имунна система. Много изследвания доказват пряката връзка между здравословното хранене и профилактиката на свързаните с възрастта болести.

Ако направите разумен избор за начина си на живот, можете да държите неприятните последствия под контрол, да се предпазите от заболявания и да накарате времето да тече по-бавно за вас. Най-добрата бариера срещу стареенето е редовната физическа активност, съчетана с пълноценна почивка и здравословни храни.

Някои специалисти застъпват тезата, че фитонутриентите, мощни растителни вещества, които влизат в състава на някои храни и напитки, са ключът към дълголетието. Фитонутриентите принадлежат към семейството на антиоксидантите. Наричат ги чистачи на свободните радикали, защото неутрализират вредното действие на кислородните молекули и по този начин предпазват от развитие на сърдечносъдови заболявания, рак, остеопороза, болест на Алцхаймер.

Установено е, че някои храни притежават до 20 пъти по-голяма антиоксидантна мощност. Ето някои от тях, които са напълно достъпни за българската трапеза:

Червени плодове
Къпините, боровинките и касисът съдържат флавоноиди - мощни антиоксиданти, които предпазват организма от щетите, причинени от свободните радикали.
Кръстоцветни зеленчуци
Семейството на кръсто-цветните зеленчуци вклю-чва зеле, карфиол, броколи, ряпа, брюкселско зеле, кресон. Всички те помагат в борбата с токсините. Опитайте се да ядете от тези зеленчуци най-малко 115 г дневно - леко сварени, за да останат непокътнати важните ензими в тях.

Чесън
Скилидка на ден пази от рак на дебелото черво и от сърдечни заболявания. Изследване показва, че чесънът намалява нивото на холестерола и подпомага разреждането на кръвта по-ефективно, отколкото аспирина. Това намалява риска от сърдечни заболявания.
Джинджифил
Коренът на растението е полезен за храносмилателната и кръвоносната система. Джинджифилът облекчава ревматичните страдания.

Ядки
Повечето им разновидности са добър източник на минерали, особено орехите. Въпреки че са висококалорични, орехите са богати на калий, магнезий, желязо, цинк, мед и селен. Добавянето на ядки към салати и десерти може да подобри функционирането на храносмилателната и имунната система и да контролира нивата на холестерола. Внимание! Гранясалите ядки съдържат много свободни радикали.

Соя
Тя помага за поддържане на нормалните стойности на естроген - основния женски полов хормон. Може да облекчи най-тежкия симптом в менопаузата - горещите вълни. Предпазва също от остеопороза, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания.
Тестени изделия и ориз
Комплексните въглехидрати доставят необходимото количество енергия за цял ден, затова трябва да са основната част от вашия хранителен план. Препоръчват се продукти от пълнозърнесто брашно (високо съдържание на фибри и желязо), както и кафяв ориз (богат на витамини и фибри).

Диня
Този нискокалоричен плод може да се консумира и под формата на сок, в който са смлени и семките. Динята съдържа витамини А, В и С, а семената - селен, ценни мазнини, цинк и витамин Е. Всички те отлагат стареенето, като се борят със свободните радикали.
За да сте здрави, пийте достатъчно вода (поне по 8 чаши дневно). Тя извежда токсините от организма. Не чакайте да ожаднеете, тъй като с възрастта това усещане намалява. Приемайте и други течности - плодови и зеленчукови сокове, обезмаслено или нискомаслено мляко, бульони, чайове.

в."Всичко за семейството"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!