Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dnesplus.bg

Как пералната машина може да ни разболее

Ако пускате пералната си машина на режим с температура 30 градуса по Целзий, тя става истински развъдник на бактерии и може да ви разболее, предупреждават британски специалисти, цитирани от в. "Дейли мейл".

Преминаването в наши дни на по-ниски температури на пране и използването на по-щадящи перилни препарати отколкото от времето на нашите баби дава фалшиво чувство за чистота на прането.

Бактериите изобщо не се унищожават, а напротив - те откриват отлична жизнена среда на 30 градуса и превръщат съдържанието на пералната машина в "бактериална супа".

Поради тези причина експертът по хигиена д-р Лиса Акърли съветва поне веднъж месечно този електродомакински уред да се пуска без пране на програма с 90-градусово нагряване на водата, за да се унищожат натрупаните микроорганизми.

Акърли съветва да се перат интимното бельото, спалното бельо и чорапите отделно от кърпите за лице и хранене.
Изследвания са установили, че остава 0,1 грама фекална маса дори и върху бельо, изпрано с леките програми при ниски температури.

А това съответства на 10 хил. микроорганизма.
Ако перете на гореспоменатите режими, винаги си измивайте добре ръцете, след като извадите влажното пране от барабана, съветва Акърли. /vesti.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!