Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

10 неща, които колбасарите не искат да знаете

Снимка: trud.bg

Има ли месо в колбасите? В по-скъпите вероятно "да". Питанката обаче си остава голяма, защото колбасарската индустрия не само у нас, но и в целия ЕС, намери десетки начини да замени мръвката със смлени човки, кости, рога, копита и какво ли още не. Ето 10-те най-строго пазени тайни на колбасарите:

1
Кренвиршите са
рай за соята.
Спорът дали по времето на соца в кренвиршите е влагана меката тоалетна хартия е повече от легендарен. Твърдението периодично бе отричано и потвърждавано. Сигурното е, че сега тези продукти са рай за соята.

Тревожното обаче е, че почти всички органични соеви съставки са с генномодифициран произход, а оттам са и толкова евтини и търсени от производителите. Наред с това често соевите добавки се обработват с помощта на токсичен химикал, известен като хексан.

Има изследвания, които показват, че натрупването му в организма може да причини вродени дефекти и дори рак. Соята, която не е ферментирала, е също така с високо съдържание на естрогени, които могат да нарушат хормоналния баланс.

У нас преди 3 години бе въведен стандарт за колбасите "Стара планина", където тотално бе забранено влагането на каквато и да е соя. След по-малко от година от прилагането му самата Агенция по безопасност на храните призна, че не разполага с лаборатория, която да следи соята и предложи предприемачите от колбасарската индустрия да я изградят.

Те, естествено, отказаха. Затова в момента държавата убеждава, че упражнява контрол, като ветеринари стоят на линията и следят колбасарите да не влагат соя.

Наред със соята кренвиршите са пълни и със сланина, богато оцветена, за да имитира месо. В тях има още картофено нишесте, нитратна сол, овкусители, стабилизатори, антиоксиданти и оцветители.

2
В най-евтините кренвирши
сланината е заменена
със свинска кожа.
За целта у нас са внесени машини, които извличат колаген от свинска кожа. Как се случва всичко? Първо, твърдата свинска кожа се омекотява с определени химикали, а после от нея с други химикали се извлича нужният колаген под формата на пластична маса и после се влага в продукта.

"Вярно е, че има такива технологии и те са много напредничави. Няма нищо нередно в това, защото кожата си е естествен продукт", коментира още преди години бившият шеф на Асоциацията на месопреработвателите у нас Константин Чорбаджийски.

3
Пилешките кренвирши
стават и от човки.
Тъмна тайна на колбасарската индустрия у нас, е че в страната се внасят значителни количества пилешки прат. Това е субпродукт, който се получава чрез много фино смилане на човки, крака, глави, кости - всичко, което остава след отделянето на месото.

Тази смес поема много голямо количество вода и така се получава каша, от която се приготвят кренвиршите. Задължително се добавя витамин С, защото държи колбасите свежи и не позеленяват.

4
Доста от кренвиршите
и малотрайните колбаси са тъпкани с глутен.
Това е протеин, който се съдържа в зърнените култури. Глутенът попада в месото, за да стабилизира наличието на различни подправки, които овкусяват месото.

Друга практична негова употреба е, че раздува омесеното месно тесто, с което ще се пълни кренвиршът или малотрайният колбас. Ако стомахът ви се окаже подут и раздразнен, имате непрестанна диария и болки в корема, чувствате се уморени, то това са симптомите за непоносимост към глутен, наричана още целиакия.

Най-вероятно производителят на колбаси е "забравил" да напише на етикета съдържанието на глутен или просто не сте си направили труда да прочетете етикета.

5
Често дълготрайните
месни продукти са
тъпкани с нитрати и нитрити.
В големи количества обаче, те вредят на стомаха. Затова, ако консумирате месо, придържайте се към такова необработено с натриев нитрит и без нитрати, за предпочитане е месото идващо от свободно расли и хранени с трева животни.

6
Почти във всеки
колбасарски цех
има и ледогенератор.
Това са машини, които трошат ледените буци на дребни парченца, които след това се добавят към сместта, с която се пълни месото. Използват се при месни продукти, риба и пилешко месо, тестени изделия и др. Със сигурност след това в магазина мръвката ви ще тежи повече. И, ако е спорно има ли месо в нея, то е сигурно, че има вода. Наздраве!

7
А агнешко ли ядете
на Гергьовден?
Да, но само ако отидете на село и си изберете от поляната агънцето. В противен случай често ще ви пробутат шилешко (агне над 1 година, чието месо далеч вече не е крехко - б.р.) и дори направо овче месо. Хитрината, която се ползва, е тези меса да се "избелват", накиснати в саламура. Често химикалите, които се влагат в тях, крият опасности за човешкото здраве.

8
Доказано е, че прекаляването
с пържоли, кайма и бекон
вреди на сърцето.
Наскоро, учени доказаха, че L-карнитинът, съдържащ се в червеното месо, се разгражда от бактерии в червата. След това постъпва в черния дроб, където се трансформира в химикал, наречен ТМАО.

Това пък предизвиквало серия от събития, които довеждат до по-високи нива на холестерола и увеличен риск от сърдечни болести. Диетолозите предупреждават, че по същата причина може да съществува риск за хората, приемащи хранителни добавки с карнитин.

9
Саздърмата е най-рискова.
Най-рисковият за консумация продукт на месопреработвателната промишленост у нас е саздърмата. Със сигурност е пълна със сланина, изрезки, жили и всевъзможни остатъци. "Рога и копита" се слагат в машина за мелене, след което се добавят в казаните към останалото. Българинът вече си изпати от този продукт, като изяде под формата на саздърма, внесеното у нас 75 тона 20 годишно ирландско месо през 2007 година.

10
С 56 игли
помпат пилешкото.
Най-напомпаното с вода месо със сигурност е пилешкото. Колбасарските цехове у нас използват машини, които инжектират саламура в пилешкото месо чрез до 56 игли. Изследване на "Активни потребители" от 8 май т.г. показа, че на българския пазар има пилешки продукти с над 20% вода и соли.

Според асоциацията с т.нар. тумблер и шприцове всяко парче месо може да "порасне" с до 65%. Конкретно пилетата се инжектират със саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума гуар и др.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!