Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Памет за жертвите на националсоциализма и комунизма

alt

Тоталитарните режими на Хитлер и Сталин са взели десетки милиони жертви | Източник: orpheusandlyra.tripod.com.


Европа днес почита паметта на жертвите на нацисткия и комунистическия тоталитарни режими. За четвърти пореден път той се отбелязва скромно и в България...

Написано от Христо Христов

[...] Показателно е, че депутатите от БСП са единствените, които през 2008 г. в 40-то Народно събрание не гласуваха в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма, с която бе предложено 23 август да се чества като европейски ден за почитане на жертвите на нацизма и комунизма. Представители на БСП никога досега не са участвали в почитането на тази дата.

На 23 август 1939 г. (преди 74 години) Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони.  На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война. 

alt

23 август 1939 г., Москва. Германия и СССР сключват чрез своите външни министри Пакт за ненападение между двете страни , известен като Пакта Молотов-Рибентроп. На снимката на преден план министърът на външните работи на Съветския съюз Вячеслав Молотов парафира договора, а аз гърба му вляво е министърът на външните работи на Германия Йоаким фон Рибентроп, а вдясно до него е доволният Сталин | Източник: iwm.org.uk.

 

За първи път предложението 23 август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е направено през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация.

В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август – деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими. 

alt

Идеята 23 август, датата на подписването на Пакта Молотов-Рибентроп, да бъде чествана като Ден за почитане на жертвите на нацизма и комунизма, е лансирана от чешкия президент Вацлав Хавел през 2008 г. | Източник: argumentua.com.

През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

В декларацията се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

Членовете на Европейския парламент подчертават, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави. 

alt

Европейска памет е различна по отношение на престъпленията на нацизма и на комунизма. Комунистическите престъпления продължават не само да не са осъдени, а и да са малко известни на обществата на Запад | Източник: stalin.greyfalcon.us.

 

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание гласува решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008 г. и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане достояние на обществото. Решението не е подкрепено от народните представители на БСП.

На 27 ноември 2009 г. по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание прие решение, с което обяви 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. На 23 август 2010 г. този ден е честван в България за първи път. 

Повече за Пакта Молотов-Рибентроп може да прочетете в Черен календар на комунизма – месец август.

Защо не трябва да се забравя съглашението между Сталин и Хитлер – вижте тук.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!