Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Внимавай какво ядеш и няма да изглеждаш стар

Небалансираното хранене е една от причините за стареенето на кожата. Козметиката е недостатъчна, тъй като повечето продукти действат на ниво епидермис, а дълбоките слоеве гладуват. Значи е необходимо хранене отвътре - с меню, богато на витамини, микроелементи, антиоксиданти, активни съставки.

При недостатъчно количество влага тенът посивява, кожата се набръчква, устните се лющят, лактите загрубяват. Дневната доза е минимум 1,5-2 л минерална, а не газирана вода. Вместо нея може да се пият билкови отвари (без захар) и зелен чай.

Отговорни за задържане на водата и баланса й са калият, натрият и полиненаситените мастни киселини. Плодове, зеленчуци, млечни продукти и житни растения са богати на калий. Дневната доза е 4,7 мг. Ще я покриете, хапвайки домати (300 мг калий). Натрият ще го набавите от готварската сол. Богати на полиненаситени мастни киселини са суровите ядки и растителните масла. Ще ви ги доставят 2-3 с.л. зехтин или слънчогледово олио всеки ден.

Без натурални антиоксиданти в храната кожата губи своята свежест. Най-мощни са витамин А - отговорен за регенерцията на клетките (огромни количества има в сметаната, жълтъка, черния дроб, ядки), бетакаротин (провитамин А) - помага за синтеза на колагена (моркови, домати, тиква, спанак), витамин С - участва в синтеза на колагена и е много ефективен за профилактика на стареенето (цитруси, зеле, магданоз, а в кивито е два пъти повече от портокалите), селен - брани от токсичното въздействие на свободните радикали (кафяв ориз, гъби, сирена). Соковете са богат източник на антиоксиданти, но ако са 100%.

Мощен антиоксидант е и витамин Е - пази липидния слой и клетъчната мембрана, най-уязвима от свободните радикали, и защитава кожата от въздействията на слънчеви лъчи, замръсявания, цигарен дим. Минималната дневна доза витамин Е е 5 мг. Съдържа се в авокадо (4 мг на 1 плод), бадеми (7 мг на 30 г ядки), спанак (3 мг на 100 г). Статистиката сочи, че 80% от жените изпитват дефицит на витамините С, Е, селен и магнезий.

Чувствителна, суха или мазна кожа със склонност към възпаления се нуждаят от защита. Тук на помощ идват витамините от група В, които участват в клетъчното обновяване.Недостигът от В6 предизвиква дерматит. Витамин В1 предотвратява стареенто на кожата, а В5 е незаменим за възстановяване на клетките. Ще ги намерите в банана, макаронени изделия, дрожди. Целулозата (плодове, зеленчуци, овесени ядки) и ненаситените мастни киселини (растителни масла, риби) извеждат от организма токсините и излишните течности. Хапвайте по 6-9 плодове и зеленуци дневно. Фолиевата киселина (салати, зелени зеленчуци, диня, ръжено брашно) възста- новява защитните функции на кожата и неутрализира негативното влияние на околната среда.

Пробиотиците защитават чревната флора и укрепват имунната система, в това число и на кожата. Съдържат се в киселото мляко. Минимална доза - 1 купичка дневно.

От какво се нуждае кожата

Бледо лице и сини кръгове под очите са сигурен знак за недостиг на желязо. Хапвайте повече ябълки, спанак, черна боровинка. Сивата кожа изпитва глад за животински протеини. Гответе ги, но само на пара. За поддържане на кръвоснабдяването пийте по 50-100 мл червено вино или сок от нар.

Сухата, лющеща се кожа плаче за продукти, богати на витамините А и Е: мляко, тлъсти риби, зелен лук, домати, спанак (може да приемате витамин А в концентриран вид - по 5 капки три пъти дневно в течение на 2-3 седмици). В порциона трябва да има полиненаситени мастни киселини и да се пие вода. Да се избягват острите подправки, маринати, консерванти.

При мазна кожа с разширени пори не яжте колбаси и тлъсти меса. Ограничете се с пиле без кожа (до 5 часа следобед и не по-често от веднъж седмично), а мазните риби сервирайте 2 пъти седмично. Не гответе със зехтин, при термичната обработка губи витамините си.

Мимическите бръчици говорят за недостатъчно количество вода. Но след 19 ч. не прекалявайте с водата, защото лимфната система работи на бавни обороти и я задържа. Има риск от подпухване и оттоци. Ограничете захарта - пречи на колагеновите влакна да се обновяват. Кожата губи своята еластичност, бръчките стават по-дълбоки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!