Следвайте "Буднаера" в Телеграм

razkritia.com

Дежавю: Преди 16 години Иван Костов накара СДС да остави всичко за червената олигархия!

Ситуацията в задкулисните сделки на политиците в България се повтаря с почти едни и същи играчи

Тайна стенограма от 14 януари 1997 г. дава исторически паралел с днешните протести. През Виденовата зима народът излезе на улицата, за да каже "НЕ" на червените и "ДА" за демокрацията. Многохилядното множество скандира "Оставка" на кабинета Виденов, а в същото време пред ръководството на СДС Иван Костов поставя на дневен въпроса за постигане на консенсус с БСП за управление на страната от "експертно правителство", каквото имаме днес.

Стенограмата е публикувана от faktor.bg и представлява доста любопитно и поучително четиво за всички, които може би са забравили историята. В заседанието на Националния съвет на СДС тогава участват известни лица, някои от които, като Христо Бисеров например, днес вече са в противниковия лагер. Анализирайки стенограмата в контекста на събитията – мащабното ограбване на страната, някои от участниците в това заседание посочват като неоспорима вината на Иван Костов за предаване на националното богатство в ръцете на червената номенклатура. Според Красимир Момчев, участник в заседаниетои депутат от СДС това става, след като Костов манипулативно настоява за спешна Национална конференция на СДС. На нея в последствие са елиминирани антикомунистите и е утвърдено лидерството на Командира.

На изборите по-късно народът даде властта на СДС, но очакванията бяха излъгани. Необходимостта от лустрация  бе изключена от дневния ред и така тя никога не се случи. Затова пък  периода от 1997 до 2001 г. под ръководството на Костов бяха приватизирани държавни фондове на стойност 37 млрд. лв., а държавата получи само около 3 млрд. лв. Разликата остана в червената олигархия и това позволи тя да се превърне във финансова олигархия, със стабилни позиции и днес, коментират бившите съратници на Иван Костов.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!