Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

Мръсната дузина хотелски тайни или 12 неща, които хотелите не искат да ви кажат

И не забравяйте - всички в хотелите са наясно, че на тръгване ще си приберете сапунче, шампоан, козметичен комплект или кърпи. Нали затова ги брандират! Снимка: trud.bg

Като всеки друг бизнес и хотелите имат своите малки тайни. Понякога те са мръсни, а друг път - сладки. Познаването им може да промени почивката ви. Нарушаването на неписаната харта на легиона, включващ от първия пиколо до последните рецепционист и чистачка, само ще вгорчи почивката ви.

Старият закон на бизнес отношенията повелява, че две топли думи и сгъната банкнота могат много повече от две топли думи. В случая с хотелите той работи, но често може да се намери начин и двете страни да останат доволни, без банкнотата непременно да сменя притежателя си. За това и други тънкости разкриват дългогодишни служители като Джейкъб Томски от Чикаго, който наскоро издаде книга, или критици като Антъни Мелкиори от “Хъфингтън пост”.

Добрите новини...

Никога не е нужно да плащате за минибара в стаята. Ако се престрашите да посегнете към сникърса или фантата за по четири евро в хладилника на стаята си, имайте предвид, че ако няма сензор, контрол върху зареждането няма. То е на другия ден, когато някой почасов работник обикаля с количка всичките няколко десетки стаи на хотела. Той редовно забравя да отбележи липсите и доставките.

Не е нужно да плащате и за филма, който току-що сте изгледали в стаята. Много хотели предлагат възможност да свалите даден филм. Никой обаче не е открил начин да ви контролира. След като му се насладите, винаги можете да алармирате рецепцията, че филмът не се е свалил докрай или не е тръгнал изобщо. И да си дръпнете следващия.

Винаги можете да избегнете таксата за анулиране на резервация в деня на пристигането. Достатъчно е историята, която ще разкажете на рецепциониста по телефона, да е достатъчно убедителна. “Здравейте! Трябваше да дойда днес, но детето ми се разболя”, не е добър подход. Няма да има проблем с: “Имах резервация за днес, но бизнес срещата, заради която щях да дойда, се отмести със седмица. Имате ли против да сменим резервацията?” Историята за закъснелия полет е губеща.

Често можете да получите по-ниска тарифа за резервацията си, ако се свържете по телефон с хотела, вместо да гледате цените му в сайт за пътувания. Това е така, защото обикновено хотелите плащат комисиона на подобни сайтове. Сумата понякога стига и до 25%. Ако случаят е такъв, по телефона ще получите по-добра оферта.

Винаги можете при пристигане да получите по-добра стая от заявената. При първия опит ще чуете на рецепцията, че “принципно всички стаи са ни еднакви” и “в момента няма други свободни”. Това е обикновен трик. Правилно сгъната двайсетачка в джоба ще накара всеки рецепционист да се сети за ъгловата стая на първия етаж, която обикновено се пази за възрастни хора или ВИП гости. Вашите пари ще ви направят ВИП в очите на рецепциониста.

Чистачките ще отделят особено внимание на стаята ви, ако им оставяте дори и монети от по едно-две евро. Ако просто оставите парите на тоалетката, със сигурност няма да ги вземат. Ако бакшишът е под възглавницата, това ще е знак за чистачката. Най-добре е да е придружен от бележка. А специалното внимание е важно, защото...

...лошите новини

...колкото и да се стараят чистачките, почти сигурно е, че или одеялата ви няма да са сменени, или в матрака ще има дървеници, или най-малко чашите в тоалетната няма да са измити. Поне това сочат записи от скрити камери, излъчени през 2007 г. от телевизия “Фокс”. Това е така, понеже често чистачките имат съвсем малко време за подготвяне на стаите между двама клиенти. Затова например един от най-разпространените начини за вкарване на възглавница в нова калъфка е резкият шут. Причината? Рядко някоя жена би си причинила да държи до главата си за по минута-две десетки недотам чисти пухени възглавници.

Никога, наистина никога не пробвайте да давате на рецепциониста картата си, като бавно я приплъзвате по гишето и рязко пляскате крайчеца . Изнервя изключително много, а всеки рецепционист знае няколко законни начина да отмъсти.

Може например, ако сте в хотел в Ню Йорк, да ви даде стая 1212. Внезапно ще проумеете колко много хора забравят, че трябва да наберат 9, за да получат външна линия на телефона. Те просто набират кода на града 1-212.

Ако пък сте резервирали само една нощувка, винаги можете да се окажете преместен. Това е така, понеже хотелите обикновено се презастраховат и приемат поръчки за 110% от легловата си база. Разчитат на отменени резервации в последния момент. Понякога губят облога и се налага да преместят някого. Цената е да му платят нощувката плюс малка компенсация и едно обаждане до най-близкия хотел. В такива случаи се избират клиенти, които: досега не са били в хотела и едва ли ще посетят града повторно; направили са онлайн резервация от сайт за намаления и следователно не са толкова важни; резервирали са само за нощ. Но най-вече - досадниците.

В ресторанта никога не вземайте варени ястия. Независимо дали в менюто са кръстени яхния, гулаш, потпури или по друг начин, те са винаги едно и също нещо. Това е яденето, което е останало от предния ден и трябва да се даде на клиентите в приемлив вид. Докато сами не опитате ястието, няма как да знаете дали вашата яхния е вчерашното ви фрикасе, или е чисто ново ядене.

И не забравяйте - всички в хотелите са наясно, че на тръгване ще си приберете сапунче, шампоан, козметичен комплект или кърпи. Нали затова ги брандират!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!