Следвайте "Буднаера" в Телеграм

pik.bg

Малините и къпините церят подаграта

Автор: Д-р Богдан Генев

Подаграта е болест, настъпила поради натрупване в организма на големи количества пурини - продукти от обмяната на белтъчините, които се превръщат в пикочна киселина. В ставните кухини тази киселина кристализира и причинява функционални нарушения. Няколко са основните причини за подаграта: нарушение в белтъчната обмяна, което се предава по наследство, както и недостатъчно отделяне на пикочна киселина през бъбреците. Също - високо ниво на опасни мазнини /триглицериди/ в кръвта поради нездравословен начин на живот /стрес, неправилно хранене, наднормено тегло, намалена подвижност/. Значение има и състоянието на щитовидната железа. Когато в ставната капсула се образуват кристали на пикочна киселина, организмът е принуден да им противодейства. Това става с помощта на белите кръвни клетки – левкоцитите, като в засегнатото място се наблюдават всички симптоми на възпаление – подуване, болка, зачервяване и нарушена функция. При 75 на сто от пациентите се уврежда и боли палецът на крака, но не е изключено пострадалият да изпитва болки и в петата, ходилото, горната част на стъпалото, коленете, пръстите на ръцете.

Лечението се извършва с медикаменти, намаляващи болката. Предписват се и таблетки, които ускоряват отделянето на пикочната киселина през бъбреците или понижават нейното ниво в кръвта. Трябва да се има предвид, че някои лекарства /аспирин, диуретици и др./ затрудняват отделянето на пикочна киселина през бъбреците. Известно е, че при подагра колкото повече животински белтъчини се консумират, толкова повече пурини се натрупват в организма. Затова на пациентите с тази диагноза категорично се забраняват: месни, рибни и гъбени бульони, всички видове консерви, пушени продукти, както и ястия с черен дроб, сърце, бъбреци, говежда и свинска мазнина. Изключват се също: бобови храни, спанак, цветно зеле, шоколад. Правилно е да се ограничават спиртните напитки – не повече от една чаша вино или бира на ден, защото те съдържат много пурини. Препоръчва се консумацията на варена или печена храна. В менюто може да се включват немазни месни и рибни блюда, максимум до два пъти в седмицата. Важно е да се поемат течности - не по-малко от 2,5 литра на ден, ако няма противопоказания за това. Да не се забравя, че с водата по-ефективно се отделя пикочна киселина. Благоприятно се отразяват разтоварващите дни, един път седмично. /Например, с килограм и половина зеленчуци/.

Добре се отразява консумацията на плодове с червено-син цвят - сливи, малини, боровинки, къпини и др. Изследвания сочат, че тези плодове съдържат вещества, които понижават нивото на пикочната киселина в кръвта. Може да се приема и аптечен екстракт от глог и черна боровинка. Подходящи са още ястия с необработени зърна, нискомаслени млечни продукти, както и по едно яйце на два дни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!