Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Живков е предупреден още през 1987 г., че режимът е фалирал, реанимирал го с нови дългове

alt
Тодор Живков довежда България до фалит три пъти по време на своето управление – през 1960 г., 1977 г. и 1987 г. За да реанимира режимът през 1987 г. той не само че скрива от обществото истината за поредното фиско на комунистическото управление, но натоварва страната с нови заеми, за да стане положението неконтролируемо през 1989 г. | Снимка: БТА.

Написано от Христо Христов

Няколко поколения българи вече 24 години продължават да изплащат дълговете на комунистическия режим, натрупани до  1989 г. тайно от БКП. До края на комунизма външните задължения са една от най-строго пазените тайни на управлението на БКП, чиято пропаганда десетилетия наред залъгва обществото, че строи и уверено крачи към комунизма.

Наследниците на компартията в лицето на БСП с чийто мандат беше съставено правителство на Орешарски набърза ръка актуализираха бюджета с намерението да управляват с нов дълг от 1 млрд. лв. Утре се очаква БСП, ДПС и „Атака” да преразгледат ветото, наложено от президента Росен Плевнелиев.

Сайтът desebg.com обаче връща лентата 26 години назад, за да припомни какво е истинското състояние на управлението на БКП, като публикува справка на председателя на БНБ за разчетените плащания на страната в несоциалистическа валута за погашения на кредити през 1988, 1989 и 1990 г.

С нея още през 1987 г.  председателят на БНБ Васил Коларов е информирал генералния секретар на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков, че управлението на комунистическата партия е докарало страна до поредния фалит.

За тежкото състояние на неплатежоспособност Коларов е информирал Живков писмено на 13 октомври 1987 г., а по негово поръчение документът е представен два дни по-късно и на Стоян Овчаров, министър на икономиката и планирането (1987-1989).

В справката е направен разчет на плащанията по външния дълг по главницата и лихвите. Посочено е и общата задлъжнялост (само по външния дълг) на страната в края на 1987 г. – „около 6000 млн. валутни лева”, което е над 7,5 млрд. долара.

Дадена е и информация за предстоящите плащания по външния дълг за следващите три години, както и данни за по-високите лихви, които НРБ трябва да плаща при положение, че външната й задлъжнялост се увеличи.

На финала председателят на БНБ е подчертал, че единственият начин да се обслужва нормално външния дълг е взимането на нови кредити.

Банкерът подчертава още, че за „нормално” е прието плащанията по външния дълг на една страна „да не надхвърлят 25 на сто от общите й валутни постъпления. У нас вече те са повече от 100 на сто.”

Както историята показва Живков не само не се отказва от властта, но за да я поддържа натоварва България с нови тежки дългове от западни банки, за да срути окончателно кулата на илюзорния комунизъм две години по-късно, когато страната потъва в близо 11 млрд. долара външен дълг (в следващите дни desebg.com ще публикува още документи за това, както и малко известни факти за вътрешния дълг на комунистическото управление).

Благодарение на тази „политика” Живков и БКП завещават най-лошия старт на България по пътя на промени от всички страни от бившия Източен блок.


Документът е част от огромната архивна документация, събрана от следствието и прокуратурата по дело №4/1990 г. за разследване на причините за икономическата катастрофа на БКП. През 2007 г. разследващият журналист Христо Христов получава достъп до него от главния прокурор и в резултат на проучването на над 1300 това материали, съхранили информация за икономиката на България в периода 1960-1989 г. написва и издава книгата „Тайните фалити на комунизма” (изд. „Сиела”, 2007 г.). В нея въпросният документ е публикуван за първи път. Сайтът desebg.com днес го прави достъпен онлайн.

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!