Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Групи по курортите крадат всичко, оставено без надзор на плажа

Не правете грешката да оставяте дори за минутка без надзор чанта, телефон, даже и очилата си в курортите край морето, предупреждават от полицията. Възможността да ги намерите на същото място е много малка. Непрекъснато шетат групи, които обират всичко оставено по маси, пейки и особено по плажната ивица. 

70% от регистрираните престъпления в Бургаския регион от началото на лятото са посегателства срещу собствеността.

Издърпванията на чанти и различни вещи от ръцете - например телефони по време на разговор, също са сред най-често извършваните престъпления по курортите. В повечето случаи апашите се движат по двама или трима. Могат да атакуват както на препълнена с хора алея, така и на пусти отсечки.

Срещу този тип престъпления особено ефикасни са велопатрулите, които погват извършителите през градинките и тесните пътечки между хотели и павилиони.

“Притежаваме още едно предимство - когато си на колело, имаш по-висока гледна точка и можеш да забележиш всяко неестествено движение в тълпата”, разказва Стойчо Кузманов, който е сред велопатрулите с най-дълъг стаж в Слънчев бряг.

Престъпният контингент е изключително изобретателен, всяко лято обогатява арсенала си с нови хитрости. Докато миналата година шетаха гардове менте, които под формата на глоби обираха наивни чужденци, този сезон се появиха фалшиви амбулантни търговци на плодове. Маскировката им е съвсем евтина. Кошница с праскови е напълно достатъчна. Измамниците си набелязват жертва, предлагат стоката си, след това разсипват плодовете и обвиняват клиента, че им е причинил щети. В суматохата му измъкват чанта или портфейл и дим да ги няма.

Тази година в сравнение с миналата повече са кражбите от хотелски стаи Бандите рядко влизат с взлом, търсят отворени балконски врати, стигат до тях и обират всичко, което става за продаване.

През втората половина на лято 2012 този тип престъпност рязко се снижила заради засиленото полицейско присъствие след атентата от 18 юли на летище Бургас. Затова сега ръстът е по-изразителен.

Освен новостите има и “традиции” - престъпните групи пускат като остриета в кражбите и грабежите непълнолетни, тъй като санкциите за тях са доста по-ниски. Не слизат от мода и проститутките джебчийки. Десетки са пияните чужденци, които приемат оферта за платени ласки и остават с празни джобове.

Регистрите са категорични - повечето задържани са външни за областта хора, голяма част от тях са хващани по морето и в предишни години.

Преди дни полицаите в Слънчев бряг попаднаха на двама свои познайници от сезон 2012. Тогава Георги Георгиев, на 38 г., от Ямбол и Васил Василев, на 32 г., от Стара Загора заработвали като лъжеохрана. Представяли се за гардове и прибирали глоби от туристите по всякакви поводи - за къпане без бански в морето, за уриниране на пясъка, за демонстриране на интимности. Сега заедно с още един пришълец - Виолет Виолетов, на 23 г., от Кърджали, са уличени в извършване на грабеж на айфон, собственост на 16-годишен датски турист.

С налагането на Слънчев бряг като предпочитано място за ваканция на младите туристи
предлагането на дрога осезаемо скочи. На денонощие в ареста попадат поне по 10 улични дилъри. Най-масовата дрога, която се предлага в курорта, е марихуаната. Следват синтетичните наркотици. Хероинът е по-скоро изключение, а при кокаина уличното предлагане не е типично. При него се прилага схемата поръчка - доставка, казват запознати.

Бързите производства са най-ефикасни за намаляване на т.нар. улична престъпност, казва шефът на полицията в Бургас Калоян Калоянов. От началото на сезона те са повече от 100 само в полицейското управление на Несебър. Прилагат се най-вече при шофиране след употреба на алкохол, за дилъри на наркотици и крадци. Бързата санкция гарантира, че поне до края на сезона осъденият няма да стъпи по крайбрежието. Дори и наказанието да е пробация, то може да включва забрана за пребиваване на определени места.

Незабавната санкция предовратява и абсурдни ситуации като случилата се преди дни в Приморско. Там полицията залови трима, извършили дузина кражби от хотелски стаи по курортните селища на юг от Бургас - Галин Грозев-Вампира, Пенко Генчев и Галина Великова. 28-годишната крадла се оказа обявена за национално издирване поради влязло в сила ефективно наказание - 3 г. и 1 м. лишаване от свобода. Тези кражби можеха и да не се случат, ако Великова беше прибрана навреме в Сливенския затвор, коментират от полицията.

Взрив и палежи, но без жертви

Лятото е тежко заради голямото количество престъпления, констатират от полицията, но отчитат, че тежки посегателства поне досега няма.

По най-сериозен член от НК е образувано делото за взривното устройство, което бе задействано на паркинга пред плажната зона “Какао бийч”. То се води срещу неизвестен извършител. Бомбата реално не нанесе никакви сериозни щети, изпотроши само прозорците на най-близкото заведение - ресторант “Глория Мар”. Веднага след нея обаче тръгнаха коментари, че е заложена на място, където колите си паркират неслучайни хора - най-вече свързани с управлението на пясъчната ивица (концесионер е “Ирида 71”) или съдържатели на заведенията.

От пресофиса на Южен плаж - Слънчев бряг, веднага разпространиха съобщение, че това е станало извън концесионната територия и не бива да се свързва с тях. Проверка на “24 часа” показа, че формално площадката наистина е собственост на “Слънчев бряг” АД, но на практика се ползва именно от свързани с концесията. Има и елементарно доказателство - монтирана е бариера, която се вдига не за всеки.

Версиите са в много широка рамка и една от причините е разнообразният бизнес на евентуалните мишени и свързаните с тях фирми, коментират работещи по случая.
По времето на създаването си “Ирида 71” е еднолична собственост на Димитър Димитров-Маймуняка, емблематична фигура за ВИС. “Ирида 71” печели две концесии - на най-южната ивица в Слънчев бряг и на “Харманите” в Созопол.

След убийството на висаджията фирмата остава в ръцете на приятелката му Надя. По-късно за дълго неин съдружник е Радостин Бързанов. От миналата тодина неговото място е заето от Кирил Спасов. Според запознати обаче Бързанов продължава да е основен фактор. Справка в ДАКСИ показва, че той е съдружник както на Христофорос Аманатидис-Таки, така и на сестра му Афродита - съпруга на Даниел Боримиров, а също и на други фигури, които управляват имоти на покойния вече Георги Илиев в Слънчев бряг.

Знак, че определени структури в курорта не са доволни от статуквото, имаше още в началото на сезона - тогава пламна служебният джип на изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД Златко Димитров. Този палеж остана неразкрит, както и още един огнен атентат - подпалването на две моторни лодки за парасейлинг, покрай които бяха засегнати още две яхти.

Въобще може да се каже, че това е лятото на пожарите във и около Слънчев бряг. Докато за механа “Нептун” още от началото стана ясно, че изгоря заради небрежност, не е ясно какво точно причини унищожителния пожар на “Фрегатата”. Един от символите на стария Слънчев бряг отиде в историята, но затова пък освободи апетитен терен, който се оказа и в регулация.

Пробутват стари левове при обмяната на валута  

Това лято на преден план излязоха “бомбите” със стари пари, които се пробутват при чейнджа. По време на комунизма се използваха нищо незначещите с нулите си югославски динари. Сега родните играчи имат достатъчно запаси от хилядарки отпреди деноминацията на лева и ги пускат в обращение. На три пъти в последните два месеца чужденци изгоряха при обмяна, след като им бяха набутани старите левове.

Тършуването из чантите по автобусите за курортите обаче си остава най-големият проблем за Варна. При наличието на десетки кланове в създадения от джебчиите най-нов български град до Варна - Игнатиево, напастта няма как да бъде преборена. Освен това по традиция през лятото гостуват джебчии гастрольори от цялата страна.

Най-голям проблем обаче се оказват грабежите с груба сила. Десетки вече са случаите на кражби на златни накити от шиите на туристки. На прицел основно са и руските собственички на апартаменти във Варна, които не си показват носа навън, без да са окичени с някое скъпо бижу.

ЦАНКО ЦАНЕВ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!