Следвайте "Буднаера" в Телеграм

factor-news.net/wikipedia.org

Хартията е изобретена от китаеца Цай Лун

Цай Лун - изобретател на хартията
Цай Лун - изобретател на хартията.
Снимка: absolutechinatours.com

През 105 г. китаец на име Цай Лун, който служи в двора на династията Хан, изобретява хартията като използва износена рибарска мрежа, кора от черница, влакна от лико и парцали. Тези суровини са евтини и се намират в изобилие. Той ги смесва с вода, прави каша, която после суши и пресова. Според легендата, той наблюдава как птиците правят гнезда и взима идеята оттам. Лун представя изобретението си в двора и то много се харесва.

През II-ри век хартията получава широко разпространение в Китай. Китайците дълго време пазят в тайна технологията за нейното производство. През 751 г. обаче китайски производители на хартия са заловени от арабите и принудени да разкрият своите умения. Така производството на хартия се пренася в арабския свят, а през XII-ти век европейците го усвояват от арабите.

Преди въвеждането на хартията в Китай за писане са използвани специални бамбукови плочки или коприна, а в Европа - папирус, по-късно пергамент или велен. Освен скъпи, тези материали били изключително непрактични и неудобни.

Изобретяването на хартията обяснява до голяма степен бързото развитие на китайската цивилизация и нейното превъзходство векове наред пред европейската. В Китай името на Цай Лун е добре известно и почитано. Използваният от него метод за производство на хартия (като се изключи механизирането му) си остава същият и до ден-днешен.

производство на хартия
Снимка: chinaculture.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!