Следвайте "Буднаера" в Телеграм

znanie.eu

Зеленчукът на дълголетието

Снимка: wikipedia.org
Снимка: wikipedia.org/znanie.eu

Патладжанът е едно от най-диетичните и полезни растения на лятната ни трапеза

За родина на патладжана е прието да се счита Източна Индия, където това растение се среща в див вид. Култивирането му е станало в Китай и Централна Азия. А разпространението му по цял свят дължим на арабите. Освен че от него се изготвят умопомрачително апетитни и разнообразни блюда, този летен зеленчук крие в себе си цяла природна аптека. В сърцевината му може да се открие много калий, който влияе благотворно на водния и липиден обмен в човешкия организъм и значително подобрява функциите на сърдечния мускул.

Патладжаните заслужено биват определяни като нискокалорични, тъй като 100 г от тях съдържат едва 24 калории. Затова в грамотно съставения рацион за правилно диетично хранене те трябва задължително да присъстват, но не и пържени. Естествено, не и сурови, но има хиляди други начини за приготвянето им – печени, задушени, сварени, мариновани и дори сушени. Особено полезни са за тези, които страдат от подагра, стомашно-чревни разстройства, атеросклероза, запек, нарушения в работата на бъбреците и черния дроб, а също и за хората от третата възраст. Извеждането на холестерина и намаляването на неговата концентрация в кръвта допълнително увеличават ползата от този растителен продукт. До него трябва да се прибягва и при нарушена обмяна на веществата.

Отделно в състава им влизат витамините В,С, В2, РР, каротин, а също и натрий, калций, фосфор, магнезий, желязо. В плодовете с лилав цвят има и много мед, кобалт и манган, а тези минерали способстват за подобряването на образуването на кръвта и подобряват нейния състав, оказвайки успоредно с това благоприятно въздействие върху функционирането на далака и костния мозък. Затова са много полезни при анемия, тъй като подпомагат активното формиране на нови кръвни телца и привеждат в норма хемоглобина. Освен всичко това зеленчукът съдържа безценната фолиева киселина и много растителна целулоза.
Съществува мнение, че патладжаните притежават способността да побеждават раковите клетки.

Благодарение на своя състав те са способни да поддържат в норма киселинния баланс в организма и да поддържат кръвното налягане в оптимални граници.

Не случайно в източните страни считат патладжана за зеленчук на дълголетието. Неговата консумация подобрява цвета на кожата и й оказва овлажняващ ефект, предотвратявайки преждевременното й стареене, като в същото време изглажда малките бръчки. По тази причина източните жени често го използват в приготвянето на блюдата от екзотичната си кухня.

Евентуални негативни последствия от консумацията му биха могли да бъдат провокирани от несъблюдаване на нормите на приготовлението му. Трябва да се внимава да не се употребяват за храна презрелите му плодове, тъй като те съдържат голямо количество соланин. В тази връзка съвременната селекция е създала много нови сортове, които са с бял или бледо розов цвят на кората и почти не съдържат това отровно вещество. Тях специално препоръчват като подходящи за диабетици.

И още веднъж да подчертаем, че патладжанът е един от малкото зеленчуци, които в никакъв случай не трябва да се ядат в суров вид.

Автор : проф. Христо Мермерски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!