pik.bg

Невенът е синоптик и лечител

Невен
Снимка: list-of-birthstones.com

Невенът (Calendula officinalis) заема достойно място сред родните цветя. Цъфти от юни до късна есен, достига от 30 до 60 см височина, цветовете му греят от жълто до оранжево, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане. Има различни разновидности: с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни. Народът го цени не само заради красивите цветове, а и заради лечебните му качества. В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Трябва обаче да се бере при силно слънце, тогава лечебната му сила е най-голяма. Сега е най-доброто време да го използвате

в прясно състояние

да си приготвите лекарство, а и да си изсушите от него за зимата.

Невенът има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на раните. Като кръвопречистващо растение той е най-доброто средство при жълтеница. Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Много помага и при гъбички на краката. При генитални гъбични заболявания са особено ефикасни промивките и баните с невен. При контузни рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтеглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода.

Пигментация на кожата, старчески петна и грапави кожни образувания могат да изчезнат, ако продължително време се мажат по няколко пъти на ден с прясно изцеден сок от невен.

Сокът от

дръжките

лекува брадавици и краста. Вътрешно под формата на чай растението се препоръчва при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, воднянка, кръв в урината, при високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство. Чай от две равни чаени лъжички цветчета на чаена чаша вода е отлично средство при запек. Същата отвара се дава и при глисти.

Народът познава не само лечебните качества на това цвете, но го смята и за много добър синоптик. Ако след седем часа сутринта цветчетата му са все още затворени, това със сигурност означава, че същия ден ще вали. Поради това в миналото в някои селища са го наричали "дъждопоказател".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!