Следвайте "Буднаера" в Телеграм

pik.bg

Саксия с босилек прогонва комарите

Често сме писали за удоволствието да се живее в къща, сред хубав двор и градина. Не бива обаче да забравяме, че животът сред природата има и някои неудобства, най-вече свързани с насекоми, вредители, влечуги и много други, които възприемат двора ви като свое родно място, а може и да смятат вас самия за натрапник. Как да се отървем от тях или поне да направим така, че да не ни пречат, дразнят и досаждат? Непрекъснатото пръскане с отровни препарати не е най-доброто решение. Проучвайте опита на народа – ще ви помогнат тези, които повече са живели и повече са патили.

* На този, който отглежда животни, непременно ще му трябва зърно. По време на съхраняването зърнените запаси и продуктите от тяхната преработка се нападат от различни видове неприятели - насекоми (гъгрици, зърнояди, молци), гризачи и птици. Щом се заселят в складовите помещения, те използват за храна складираната продукция и могат да є нанесат големи загуби.

Освен преките загуби складовите неприятели причиняват и редица косвени вреди - предизвикват самозагряване и плесенясване на зърното, в резултат на което се натрупват много вредни микотоксини. Точно сега, по жътвата, трябва да подготвите складовите помещения, където ще съхранявате зърното. И да спазвате най-важното правило: никакво съприкосновение не бива да се допуска на тазгодишната зърнена реколта с миналогодишната, защото вредителите веднага ще пропълзят в новото зърно. Безупречното почистване на складовете за съхранение е неотменимо условие за опазване на прибраната от полето продукция. И непременно разхвърляйте сред изсушеното жито орехова шума – тя прогонва вредителите.

* Подправките могат да се засаждат и в отделна леха, и в комбинация с различни зеленчуци. Напоследък опитните градинари, разгадавайки тайните им, ги използват не само в кулинарията, но и за лечебни цели, и за стимулиране растежа на други култури. Особено ценното при подправките е, че излъчват силен аромат, отделят фитонциди и други летливи вещества, чрез които влияят на околните растения. Например чесънът, засаден до картофите, стимулира развитието им и ги пази от някои болести. Същото се отнася и за магданоза, разположен до доматите. Казват че хрянът, който никога не се напада от колорадския бръмбар, ако е засаден между картофените площи, хем прогонва най-големия им вредител, хем влияе благотворно върху клубените им.

* Външно босилекът се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Той е отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка, закачена на прозореца, за дълго ще прогони досадниците от къщата ви.

* Опитните градинарите знаят, че няколко корена латинки могат да прогонят от оранжерията белокрилките. А зелевите пеперуди предпочитат да снасят яйцата си именно върху латинките, като по този начин зелето остава невредимо.

* Билката бял равнец е едно от най-добрите естествени средства за унищожаване на вредни насекоми. Използва се цялата надземна част на растението, включително и прикореновата розетка, като се приготвят настойки и отвари, които унищожават смучещите насекоми – листни въшки, бълхи, трипси, акари. За настойката са необходими 100 г бял равнец – киснат в литър вода 24 часа. По-ефикасна е отварата – същото количество от билката ври един час в литър вода. След като изстине, се прецежда и тогава се пръскат вредителите.

* Много хора, които добре познават ползата от таралежите, нарочно ги пренасят в дворовете си. А каква е ползата? Ядат бръмбари, охлюви, ларви, гъсеници, ловят влечуги, разрушават гнезда и гълтат оси, без да се притесняват от ухапвания и ужилвания. Любимото им лакомство са дъждовните червеи, личинките на комарите, дървениците, многоножките. Все неща, с които градинарят непрекъснато се бори. Само един таралеж обаче няма да ви свърши работа и най-вероятно ще избяга от градината. Трябва да са двойка.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!