Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Учените от FDA: Парацетамолът може да убива

Сътрудниците на Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) предупредиха, че това лекарство има ужасен страничен ефект. Приемане на популярното болкоуспокояващо може да доведе до редки заболявания, които при късно диагностициране предизвикват летален изход.

Застрашено е здравето на всеки, който приема това лекарство – от последиците от използването на парацетамол никой не е застрахован.

В документ, публикуван от FDA, се съобщава, че възникват усложнения дори и у тези, които многократно са употребявали парацетамол преди без проблеми. Освен това страничен ефект може да предизвикат и лекарства, в които аналгетикът и антипиретик не са основно вещество, а са само сред други компоненти, включени в препарата.
Опасността от парацетамола е в това, че той може да причини редки прояви на лекарствена алергия:

- Синдром на Сивънс- Джонсън (тежка форма на полиформна еритема, при коятои се появяват мехурчета по лигавицата на устата, гърлото, очите, гениталиите и други части на кожата и лигавиците)

- Синдромът на Лайел (кожни обриви, при които в рамките на няколко часа се появяват големи плоски мехури със серозно или серозно-хеморагично съдържание)

- Остър генерализиран екзантематозен пустулозис (кожен обрив, придружен от левкоцитоза).

Клиничната картина на тези болести е почти еднаква: Обща интоксикация, повишена температура, мехури, превръщащи се в ерозия. Но ако пустулозисът спира от само себе си (няколко седмици след последната доза), то при синдромите на Лейл и Stevens-Johnson, ако не се започне незабавно лечение, може да доведе до смъртта на пациента.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!