Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Биологично оръжие ще унищожи континент за 3 седмици

biohazard
Снимка: 30dumi.eu

Учените са създали компютърен модел, който предсказва какво ще се случи при употреба на бактериологично оръжие. Например, за три седмици вирусът на едрата шарка може да порази до 20 страни.

Американски изследователи от Североизточния университет в Бостън, Масачузетс, поставиха под въпрос увереността на страните от Запада в това, че те са добре подготвени за биологична атака.

С помощта на компютърна симулация е изяснено, че такава билогична атака може да бъде много ефективна, макар компютърът да не може да отчете всички особености, съобщават американските медии.

В своя модел учените са разиграли два сценария.

При първия сценарий, петима обучени агресори целенасочено и по възможност за дълго време разпространяват едра шарка в метрополис.

Във втория случай десет обикновени граждани разпространяват същия вирус, без да са наясно с този факт. В експеримента са избрани различни градове: Лондон, Париж, Ню Йорк. А независимо от това къде се разгръща трагедията, резултатите са сходни. Вирусът се разпространява с голяма скорост, и в рамките на няколко седмици, поразява голяма част от Европа. Същото се отнася и за други континенти.

Важно е да се отбележи, че за разлика от ядрена или химическа атака, епидемията ще бъде много трудно да се разпознае на първо време. А такива мерки за сигурност като ваксинация и проследяването на контактите на болните не са достатъчни. Особено опасно това може да е за бедните страни, където ще бъде трудно да се осигурят спешно необходимия брой ваксини и карантинни зони.

Смята се, че едрата шарка е унищожена през 1980 година. Проби от патогена се съхраняват само в Съединените щати и Русия, поне официално. Въпреки това учените са открили, че този фактор прави конкретния вирус най-вероятното биологично оръжие: за тридесет години хората може да са загубили имунитет към болестта, и без лечение ще умрат около 30% от заразените.

Но в крайна сметка такава атака е много неразумна. Тъй като вирусът действа неконтролируемо и непредвидимо- много висока е вероятността да бъде поразена и страната на използвалите вируса.

Както отбелязват авторите, в такава война няма да има победители.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!