Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Соя и домати – срещу рак на простатата

И доматите, и храните, съдържащи соя, по отделно намаляват риска от рак на простатата, но още по-ефективно предпазват, когато ги ядем в комбинация. Това е заключението на екип от Университета на щата Илинойс, начело с проф. Джон Ердман.

Според данните от тяхното изследване, диетата, богата на домати, намалява риска от поява на рак на простатата с 39%, тази, която включва различни храни, богати на соя, с 34%, а ако и двата типа храна е включена редовно в храненето ни, рискът намалява с около 55%.

Ракът на простатата е на първо място по честота сред другите видове ракови образувания сред мъжете. Колкото по-рано той бъде диагностициран, толкова по-добри са шансовете да бъде излекуван. С цел намаляване на риска американските учени, цитирани от АМИ-ТАСС, препоръчват на всички мъже над 55 години да ядат поне 3-4 домата и не по-малко от 2 порции соеви продукти седмично.

Извън тези превантивни мерки обаче, за да се избегне възможността ракът на простатата да бъде открит едва в късна фаза, всички мъже над 50 години е добре веднъж годишно да дават кръв за ПСА тест. Той сочи за евентуално повишаване на количеството на простатно-специфичния антиген, който е един от показателите (без да бъде гаранция!) за повишен риск от рак на простатата. /zdrave.bg /dnesplus.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!