Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайската икономика се забавя отново - появиха първите градове-призраци (видео)

http://s1.djyimg.com/i6/1212151231462436--ss2.jpg
Снимка: epochtimes.com

Ръстът на китайската икономика в периода от април до юни се е забавил за второ поредно тримесечие.

Втората по големина икономика в света расте със 7.5% в сравнение с миналата година, докато през първото тримесечие се е увеличила със 7.7%.

Данните обаче не са неочаквани за експертите и специалистите.

След десетилетия на забележителен растеж в Китай експертите казват, че изглежда властите са готови да приемат позабавен ръст на икономиката.

Цифрите показват, че слабата търговия и опитите на властите да овладеят отпускането на банкови кредити, са повлияли върху забавянето на растежа.

До сега брутният продукт на Китай е под 8% в продължение на пет поредни тримесечия, която показва, че има проблем, заяви икономистката Жен Сян-фан от IHS Global Insight.

Рязкото спадане на ръста и последния хаос във финансовите пазари показват, че рисковете се трупат както във финансовия, така и в реалния сектор, добави тя.

Правителството си постави цел от 7.5% за растеж на икономиката за 2013 година, което ще отбележи най-ниския ръст за повече от две десетилетия.

Китай беше двигател на световната икономика и много страни печелят от това поради търсенето на суровини от китайски компании. /kafene.net/

В Китай се появиха първите градове-призраци (видео)

В Китай се появиха първите градове-призраци. Например, в град Chan Chin Sha, където се намира една от най-големите корабостроителни компании в страната, за последните 2 години без работа са останали 20 хиляди души.

И засега не е ясно каква цена китайците ще трябва да платят за икономическото възстановяване, което им обещава правителството.

Репортаж на John Saduort (на руски). /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!