Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Консумацията на витамини съкращава живота

vitamins and pills
Снимка: Why Synthetic Supplements Are Terrible And Whole Food Supplements Are Way Better

За ползите и вредите от комплексите витамини се спори от години. Някои смятат, че хората с храната не получават необходимото количество микроелементи и трябва да се приемат различни хранителни добавки. Други поставят под съмнение идеята, че витамините са безопасни за хората и подобряват здравето. Неотдавнашно проучване на шотландски изследователи е установило, че прекомерното приемане на витамини C и E намалява продължителността на живота с една четвърт – макар и не у хората , а у полевките.

Експертите наблюдавали полевки, като половината от тях получавали витамини C и E, а останалите били хранени нормално. Големи дози от хранителни антиоксиданти, на теория би следвало да забавят процеса на стареене. Обикновено полевките живеят около 500 или 600 дни. Само че витамините предизвикали обратен ефект: у тези мишки, които получавали хранителни добавки, средната продължителност на живота била намалена с 25%.

"Когато започнахме нашето изследване ние очаквахме, че продължителността на живота на полевките ще се увеличи, както се случи с мишките в предходното проучване. И бяхме много изненадани, когато това не се случи." – така Daily Mail цитира професор Колин Зелман от университета в Глазгоу. Според него резултатите показват, че високи дози антиоксиданти по различен начин въздейства върху продължителността на живота у различни видове.

Най-популярните витамини за британците са C и E и бета-каротин – пигмент в моркови, домати и броколи. Около десет милиона души в Обединеното кралство вземат тези витамини редовно. А експертите алармират: хапчетата често съдържат доза с микроелемент, която е десет пъти по-голяма от дневната норма.

"Има много изследвания и в най-добрия случай добавките с витамини не са от полза, а в най-лошия – могат да навредят. Например таблетки, съдържащи витамин Е може да доведат до развитието на рак на простатата и до повишен риск от смъртност," – казва проф. Селман.

"Точната причинно-следствена връзка между употребата на антиоксиданти и продължителността на живота на човека не е изучена досега, така че ние разчитаме на резултатите от проучвания, проведени върху животни," – казва проф. Джон Спикман от Aberdeen University. Според него резултатите от изследванията показват, че върху действието на антиоксидантите и витамините е необходимо да се обърне специално внимание. /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!