Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо са вредни тефлоновите съдове

тефлон
Снимка: healthinthecity.ru

Преди време в нашите кухни нямаше някакви специални съдове, а само традиционни. Но днес времената се промениха. Настъпи царството на тефлоновите съдове, а се оказва, че са вредни за здравето. По-точно тефлонът вреди с веществата, които съдържа.

Широкорекламираният тефлон е търговското име на полимера тетрафлуоретилен. Той се използва освен в хранителната, още в химическата и електротехническата промишленост, медицината и в производството на военна и аерокосмическа техника.

Използването на тефлона облекчи живота ни. Той се включва в различни покрития, дрехи, хартиени изделия, опаковки за продукти на бързото хранене, в очилата, изолацията на електрически проводници, в производството на влагоустойчиви и огнеупорни материали и различни полимери.

Тефлонът съдържа много токсични вещества, които с нагряването попадат във въздуха и продуктите. Колкото по-често се нагрява, толкова повече вредни вещества отделя. При нагряване тефлоновите съдове отделят и микроскопични частици, които дълбоко засядат в белия дроб и увреждат клетките му. Могат да възникнат симптоми на т.нар. полимерна димна горещина, която е характерна за едно много тежко белодробно заболяване. Този симптом е открит преди 60 години при работници в тефлоновото производство. Работниците от компанията DuPont, които произвеждат тефлонови съдове, когато работят с този материал при температура над 200 градуса носят маски в цеховете.

Веществата, които тефлонът съдържа, са свързани с повишен от затлъстяване, диабет, рак на щитовидната жлеза, безплодие, изоставане в умственото развитие на децата. Затова специалисти препоръчват тефлоновите съдове да се сменят с емайлирани или от неръждаема стомана. Ако имате тефлонов съд, печете в него не повече от десет минути на ден. Срокът на годност на тефлонов съд е не повече от една година.

Съставки от тефлона се съдържат в лосионите за лице и тяло, в пудрата, лака за нокти и крема за бръснене. Експерти смятат, че е много опасно те да се използват в козметиката. Бъдете много внимателни, ако козметиката съдържа думи като "fluoro", "perfluoro" или PTFE, тъй като това са много опасни съставки на тефлона.

Тефлонът съдържа перфлуороктановата киселина (PFOA), която според учени е свързана с болести на сърцето, инсулт и периферните артерии. Съдържа се още в лаковете, хартията, текстила, опаковките за хранителни продукти и др.

Влиянието на киселината е разкрито в изследване с участието на повече от 1200 души. Съединението било открито в кръвта на повече от 98% от американците, което означава, че то се задържа в тялото много години. Това вещество се разпада в организма 3,8 години. Всеки изследван бил проверен за инсулти, инфаркти и заболявания на сърцето. Учените установили, че с увеличаването на количеството киселина се повишава риска от болести на сърцето и съдовете.

В тефлоновите покрития се съдържа и опасното съединение перфлуороктансулфонат, който заедно с перфлуороктановата киселина може да предизвика заболявания на щитовидната жлеза.

Перфлуороктансулфонатите се разпадат в организма на човека за 5,4 години.

Във Великобритания било проведено изследване, което стигнало до извода, че повишената концентрация в кръвта на перфлуороктановата киселина увеличава два пъти вероятността от болести на щитовидната жлеза. Това било характерно за жените. При мъжете рискът се увеличавал с повишената употреба на перфлуороктансулфонатите – PFOS. Изследванията са проведени през 2010 г.

Американската Агенция за защита на околната среда поиска осем компании да намалят производството и използването на перфлуороктановата киселина.

Учени от медицинския център при Калифорнийския университет съобщиха, че продължителният контакт с продуктите от разпадането на тефлона може да доведе до безплодие при жените. Учени изследвали повече от 1200 жени и установили, че дамите, които по-често имали допир до перфлуорвъглероди имали нередовен менструален цикъл, което означава, че тези съединения влияят върху хормоналния фон.

Перфлуороктановата киселина и перфлуороктансулфонатът се натрупват във въздуха, водата, почвата и се откриват в кръвта на птици, риби и някои млекопитаещи.

Много е тревожен фактът, че при производството и при разпадането на тефлона се отделя перфлуороктанова киселина, която е и канцероген. Вкарана в организма на опитни животни, тя предизвиквала промяна на големината на мозъка, черния дроб, далака, разрушаване на ендокринната система, повишен риск от рак, безплодие, изоставане в развитието и дефектно потомство.

При термичното разлагане на тефлона се отделян високотоксични съединения, от които най-неприятен е перфлуоризобутиленът, който е почти десет пъти по-отровен от фосгена. Сред разпадните продукти на тефлона при нагряването му са хексафлуоретанът, октафлуорциклобутанът, тетрафлуоретиленът, хексафлуорпропиленът, трифлуороцетната киселина, водородният флуорид, които са много опасни за човека.

Когато тефлонът се мие с ръце, в съдомиялна или със силно миещо средство този процес само се засилва.

Най-ниската температура, при която тефлонът попада във въздуха, е 230 градуса. Затова САЩ и някои други страни въведоха ограничителни мерки за производството и използването на съдове с тефлонови покрития.

В някои области тефлонът носи полза. Създадена е тефлонова смазка, която намалява триенето в различни видове оборудване. С тефлон се покриват покривите на футболни стадиони, тъй като той е хлъзгав и не задържа кал, мазнини и вода.

Ясно е, че изследванията на тефлоновите съдове трябва да се задълбочат. В България вече са публикувани статии на тази тема, но все още няма сериозна научна организация, която да информира обществото как стоят нещата, доколко е голяма опасността от тях и има ли алтернатива за използването на тефлона в хранителната промишленост… /rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!