Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мястото на пъпките по лицето издава други болести

Мястото на пъпките по лицето издава други болести

Акнето вече не е само проблем на пуберите. Дерматолозите по цял свят отчитат, че то е "пораснало". Неприятният дефект води в лекарския кабинет все повече хора в активна възраст. Еднозначно обяснение няма, но медицината подозира стреса и хорманалния дисбаланс, който той провокира, химикалите и замърсяването на околната среда от цивилизацията и джънкфуд. Но козметичният дефект говори за далеч по-дълбоки здравословни проблеми, свързани с други органи, освен с кожата.

Видът и мястото на пъпките по лицето често служат за ориентир за причината за появата им. А идентифицирането на скритата причина за проблема означава и адекватно третиране и лечение. Общите правила за грижа за кожата са ясни - редовно почистване и овлажняване, прием на достатъчно количество вода и здравословна диета, но това може да не е достатъчно при проблемна кожа. Ето дешифрирането на появата на пъпки на най-често срещаните зони.

Ситните пъпчици по бузите са знак за нетолерантност към някаква храна, често с млечен произход. Добре е да се избягват в продължение на месец мляко, кашкавал, сметана, масло, шоколад и преработвани храни, които съдържат млечен протеин. Ако наистина това е причината, ще се забележи видимо подобрение.

Ефектът от спирането или намаляването на млечните продукти за няколко седмици не е пагубен за здравословния режим на живот. В крайна сметка по-голямата част от хората на планетата не са консумирали традиционно млечни продукти. Въпреки това добре е да се осигури необходимото на организма количество протеини и калций чрез завишен прием на ядки и семена, соево сирене, тъмнозелени листни зеленчуци или консервирана риба с кости.

Твърди пъпки по долната челюст, гърдите, гърба и раменете най-вероятно са причинени от хормонален дисбаланс. Те често се превръщат в кисти и не изчезват, особено от долната част на лицето и гърба, с месеци. За да е равностойна борбата с тях, първо трябва да се реши хормоналният проблем. След което подобрението ще дойде само след четири до шест седмици. Цинкът и витамин В6 са сред препоръчителните за спомагане за балансиране на хормоните. Маслото от вечерна иглика има противовъзпалително свойство за кожата и помага за регулиране на хормоните. Обикновено ефект се забелязва при най-малко четири грама дневно, твърди специализираното издание "Боди енд соул".

Зачервените участъци с пъпки по брадичката говорят за лошо храносмилане или запек. Пиенето на достатъчно вода, редовните физически упражнения и включването в менюто на богати на фибри храни като семена, плодове и зеленчуци би трябвало да помогнат.

Островчета от дребни пъпки с прилежащо зачервяване към тях може да са знак за локална инфекция под кожата. Първата стъпка към решаването на проблема е изключването на захарта от диетата.

Кратък период на детоксикираща програма също би бил полезен. Билки като ехинацея, репей и невен действат благоприятно. Разумно количество хром като хранителна добавка също може да окаже положително действие. /24chasa.bg/

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!