Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Влечението към сладкото може да означава дефицит от хром

Много често страдаме от безсъние, главоболие, повишена уморяемост, а лекарите само вдигат рамене, тъй като няма причини да изпитваме този дискомфорт. Една от вероятните причини за тези болежки може да е дефицитът от микроелемента хром.

Когато се храним основно с изделия от брашно или сладкарски стоки, в организма ни хромът не достига и затова развиваме влечение към сладкото. Хромът липсва в организма на хора с наднормено тегло, болни от атеросклероза на коронарните съдове, диабетици. Често се случва кърмещи и бременни да изпитват недостиг от хром, тъй като запасите отиват в плода или в кърмачето чрез млякото. В рисковата група са и хора, които се занимават с тежък физически труд и спортисти.

Хромът влиза във всяка клетка в човешкия организъм. В норма количеството му в организма е 6-12 милиграма. Изследвания показват, че с храната жените приемат с 40% по-малко хром от нормата, а мъжете – с 60% по-малко.

Хромът е полезен при отслабване, тъй като не само намалява влечението към сладкото, но и пречи да се натрупат излишни килограми, тъй като регулира въглехидратния и мастния обмен.

Щом спадне нивото на хрома в организма, неизразходваната глюкоза веднага се превръща в тлъстини. Ако приемаме достатъчно количество от този микроелемент, той помага мазнините да се преработят в мускулна тъкан, но при условие че спортуваме.

Диабетици, болни от диабет тип 2, имат огромна нужда от хром. Недостигът му е една от причините за повишаването на нивото на кръвната захар след 40-годишна възраст.

Според изследователи, ако в организма има нормално количество хром, човек едва ли ще се разболее от диабет. Затова хромът е важен елемент в лечението на това заболяване.

Хромът пази от атеросклероза и други болести на сърцето и кръвоносните съдове, той нормализира кръвното налягане, извежда от организма "лошия" холестерин и стимулира натрупването на "добрия" холестерин.

Недостигът на хром в организма на мъжа води до репродуктивни проблеми. Той е важен и за функционирането на щитовидната жлеза, тъй като може да замести йода, ако той не достига в организма. Хромът е незаменим и в профилактиката на глаукомата. Той укрепва и костната тъкан и предпазва от остеопороза; извежда токсините, радионуклидите и солите на тежките метали.

На ден човешкият организъм трябва да получава от 50 до 300 мкг. Най-добре е този минерал да се получава чрез храната. Най-много се съдържа в птичия черен дроб, месото, бирената мая, булгура, ядките, фурмите, млякото, яйцата, бобовите храни, пълнозърнестия хляб, морските продукти, броколите и ябълките, черния чай и натуралното какао. Термичната обработка намалява съдържанието на хром в храните, затова плодовете и зеленчуците трябва да се консумират в суров вид.

Безконтролното приемане на хром също е опасно, тъй като излишъкът му може да предизвика алергия, екзема, дерматит, нарушение в работата на черния дроб и бъбреците. /rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!