Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чесън за бедни и богати

чесън
Снимка: rasper-bg.com

Чесънът е чудно растение, което съдържа почти мистичен набор от полезни свойства. От древността той е ценен високо от бедни и богати. Редовната му употреба може да спаси хората от десетки болести.

Последни изследвания показват, че чесънът е ефективно средство срещу мутациите на ДНК в организма на човека.

Чесънът е известен от 7 хиляди години; неговата родина е Средна Азия, а днес няма място на земята, където да не го отглеждат. Лечебните свойства на чесъна използвали Хипократ, Диоскорид, Парацелз, Гален. Чесънът и лукът се прилагат и в тибетската медицина.

В древногръцките митове се разказва за защитните му свойства. Хермес дал на Одисей чесън, за да не се поддава на въздействието на магьосниците. В Древна Гърция и Рим съществувала практика изсушени стръкове от чесън да се носят като амулет. Известна е легендата, че чесънът защитава от вампири-мъртъвци. Римските легионери и средновековните рицари кръстоносци използвали чесъна против уроки и като лекарство. По време на епидемиите в Европа чесънът спасил много болни.

Лечебният потенциал на това чудно растение все още не е изучен докрай. То е профилактично средство и лекарство срещу повече от 150 болести като рак, диабет, атеросклероза и различни видове отравяния.

Чесънът унищожава вирусите и бактериите на златистия стафилокок, синегнойната пръчица, цитомегаловирусите, хеликобактер пилори, клебсиела, СПИН; той убива микобактериите на туберкулозата, различните типове херпес, вирусите на грипа, успешно бори риновирусите и стрептококовите инфекции. Неслучайно наричат чесъна безвреден широкоспектърен антибиотик, който съдържа високи концентрации от витамините А, С, В1, В2, В6 и РР, желязо, манган, цинк, йод, мед, калий, калций, натрий, магнезий и фосфор.

Специфичната миризма на чесъна се дължи на алицина, който премахва напрежението в кръвоносните съдове и така предпазва от хипертония. Освен това повишава нивото на тестостерона и намалява нивото на катаболитния хормон кортизол, който се синтезира при мускулен стрес и физическо натоварване.

Освен тези незаменими лечебни свойства чесънът може да влияе върху човека и на генетично ниво. Той активизира репарацията на ДНК – специалната функция на клетките, която позволява да се регенерират местата, където молекулите са разкъсани вследствие от разнообразни мутагенни фактори – от радиация до химически агенти. Нарушенията в репарацията на ДНК са главната причина за рака на генетично ниво.

Повече за целебните качества на чесъна можете да научите в книгата на издателство "Распер" – "чесънът, вълшебникът, който може всичко.
/rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!