Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай дърпа света в бездната

Банковата криза в Китай ще е с катастрофални последици за всички. Китайското икономическо чудо има всички шансове да влезе в ролята на колос на глинени крака. Днес индексът на Шанхайската фондова борса SSE Composite падна отново с 5%. Това вече е "втора серия" на започналият тази седмица срив - същият спад изпита китайският пазар в понеделник.

Инвеститорите са принудени да се отървават от китайските ценни книжа поради опасения за икономическите перспективи на КНР, които могат да се влошат поради липса на ликвидност в банковата система. Страхът е причинен от нарастващия риск от колапс на банковата система, претоварена с кредити, голяма част от които са "сенчести" и определено са невъзвращаеми.

Причината за това е опита от страна на китайските власти да приложат модела на "кредитния растеж", при това средствата по кредитите се влагат в абсолютно всички предприятия, включително и нежизнеспособни. Така банковата система е била натоварена до върха с баласт от необслужвани кредити, "глътнали" значителна част от капитала на държавни и частни банки.

Според рейтинговата агенция Fitch, през изминалата година общата сума на заемите, отпуснати от банки, включително "сенчестите", е 198% от китайския БВП. Какъв дял имат "сенчестите" заеми не е уточнено. Знае се само, че е доста съществен и съизмерим с обема на "бялото" кредитиране.

Първите предпоставки за банковата криза в Китай възникнаха през последната година, за което информира Fitch. Причината за това е агресивната политика на малките финансови компании за насърчаване на широк спектър от финансови продукти.

Голяма част от тях се класифицират като управление на активи, въпреки че по редица функции, много от тях не се различават от конвенционалната финансова пирамида. Освен това най-голямото увеличение на привличане на инвеститори в тази сфера се наблюдава сред по-малките финансови компании и банки. Които, за разлика от големите държавни банки, по-трудно изплащат тези продукти. Така че, в случай на изтичане на средства, рискът от фалит се увеличава драстично.

Днес все по-голям брой експерти и инвеститори са наясно, че кредитният модел бързо се разпада. Като се има предвид ролята и значението на китайската икономика в световен мащаб, има нарастваща загриженост, че евентуалният кредитен срив ще предизвика нов кръг на световната криза.

В същото време експертите посочват и очакваното забавяне в самата икономика на Китай. Така, банка Goldman Sachs, заради опасения от ликвидна криза, преразгледа икономическия растеж на Китай в низходяща посока за 2013 г. до 7.4% от 7.8%.

Основната опасност се крие във факта, че китайските власти почти са без влияние върху това, което се случва, причината за което в много отношения са самите те. В същото време, вероятността от сериозна банкова криза в Китай, предполагаща най-катастрофалните последици за света, расте с всеки изминал ден. /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!