Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Магнезият по-важен за детските кости от калция

Храни богати на магнезий
Храни богати на магнезий. Снимка: greenbootliving.com

Дълго време педиатрите съветваха родителите да дават редовно на децата си мляко и други съдържащи калций продукти, за да предпазят костите им от заболявания. Ново изследване сочи, че тиквените семки, тъмният шоколад, бадемите и сьомгата са също толкова важни за детето.

Смисълът е в това, че тези продукти са богати на магнезий, а той е необходим за строежа на костните тъкани, твърди професорът по педиатрия от Бейлърския медицински колеж Стивън Абрамс, според който магнезият е много по-важен от калция.

Ролята на магнезия вече е доказана върху възрастните, казва ученият. Но толкова обстоятелствено изследване, отнасящо се до децата, се провежда за първи път. Абрамс и екипът му анализирали състоянието на 63 здрави деца между 4 и 8 години, които не пиели добавки.

Учените пресметнали точно концентрацията на калций и магнезий в храната и в организма на малките. Нивото на стабилните изотопи и на минералните съединения при анализа на урината им показал колко калций и магнезий се абсорбира в тялото. А изследването на костната плътност показало, че абсорбирането на магнезий играе ключова роля за обема на костната тъкан. Докато употребата на калций се оказала не толкова важна. /po-zdravidnes.com /dnesplus.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!