Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да се предпазите от коварните мъртви течения (RIP-течения)?

мъртво течение, RIP-течение
lifesaving.com.au

В разгара на летния сезон всеки на плажа трябва да е наясно с опасностите от така наречените мъртви течения (RIP-течения).

Мъртвото течение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето. Явлението не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-голямо вълнение, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място.

Поради това, че вълните от повърхностния пласт се движат към брега много често, за него се разбира едва, когато усетим как ни дърпа на вътре в морето. Повечето хора занаят само това за явлението.

Обикновено когато се появи високо вълнение започват да се образуват пясъчни наноси. Получава се така, че близо до брега водата е сравнително дълбока, но 20-30 метра по далече има плитчина образувана от наносите. Вълните минават над нея и се изливат в дълбочината пред самия бряг. Когато на някакво място плитчината се прекъсне водата от по дълбокото пред брега образува нещо като малка река през пролуката с посока обратна на брега. Хората си играят на плитчината и не знаят, че само няколко метра в страни от тях има по-дълбоки води, които на всичкото отгоре теглят навътре. Веднъж попаднали там в паниката си започват с всички сили да плуват към брега. Ако мъртвото течение е достатъчно силно, дори добър плувец трудно може да се пребори с него. Често се среща да възникне давене на такова място и при опита на намиращи се на близо хора да помогнат, също да бъдат увлечени от него.

мъртво течение, RIP-течение
Мъртво течение в средата на снимката, по-тъмно на цвят и без хора, поне много малко... scienceofthesurf.com

Обикновено пролуката между наносите не е по-широка от 10 метра. Навътре в морето мъртвото течение рядко достига повече от 50 метра. Най-важното нещо което трябва да се запомни е да запазите самообладание. Не си хабете силите за да се борите с течението. Започнете да плувате спокойно успоредно на брега (виж илюстрацията). Съвсем скоро ще достигнете място, на което няма да има течение. Стигнете ли там вече много по-лесно ще можете да излезете. Също така е много вероятно само няколко метра в страни наносът да е достатъчно високо за да можете да стъпите.

Ако сте вече много изтощени или помагате на някой и ви е трудно да плувате успоредно на брега, по добре да съхраните силите си докато дойде помощ. Оставете се на течението и се стремете да се задържите на повърхността. Съвсем скоро течението ще загуби силата си и няма да ви завлича по-навътре. /forums.hondabg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!