Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Туй, що, глупци, вий не знаете

Тежко, тежко! Нарочно не го слагам в кавички, защото не цитирам, а определям състоянието на държавата. И дори хейтърите ще се съгласят с мен - от епикурейците до кориандрите.

Политическата зима, която ни връхлетя насред жаркото лято, вледенява с безумието си.
Когато мирният протест на младите шества по улиците, когато в тях се припознава бъдещето на България, избухна поредната скрита лимонка, заложена да взриви това бъдеще. Децата, водени за ръчичка или носени на "дий, конче" от своите родители, за да станат преки наблюдатели как ще се роди една чиста и свята република, тайно и полека за малко да бъдат обречени на осакатяване откъм историческо самосъзнание. По най-макиавелския начин - чрез това, дето ще го учат в училище. По-скоро - дето няма да го учат. Най-големият по територия и присъствие булевард на протестите - "Фейсбук", реагира както винаги светкавично. "Махат Ботев от учебниците!", "Без "Тютюн" в новите учебни програми!", постовете се прескачаха със стихотворения и цитати, със снимки на министър Анелия Клисарова и съответните възмутени и нелицеприятни за обнародване коментари.

Естествено, че побеснях. Не само от фактите - те нямат изобщо оправдание. Ботев има всичко на всичко 24 стихотворения. Толкова е успял да напише за 28 земни години. Достатъчно, за да остане безсмъртен. И недостижим. "Майце си" е шедьовър, а го отнемат от децата ни.

Ако вкъщи не им го прочетем и обясним, колкото и да ги учим какво е боклук и какво мафия, те няма да разберат защо мама, увита в националния трибагреник, ги разхожда всяка вечер на площада. Няма да разберат защо утре ще скитат немили-недраги из тая пуста чужбина, а мама ще крие сълзите си, когато говори с тях по скайпа.

Хейтърчетата, умилихте ли се от дръзновение, че ви давам възможност да се запените и да изживеете сублимния си връх? Браво на мен! Не очаквам да се замислите. Но повечето умни, млади и красиви хора се замислят. На тях не трябва да им е безразлично, че Ботев, Вазов, Славейкови - баща и син, Щастливеца са орязани от учебниците. Не трябва да им е безразлично, че децата им няма да знаят какво е "Да бъдеш или не - туй е въпросът!" Защото този въпрос съществува и в него се корени продължението "Какъв да бъдеш". Аз мога да защитя подмяната в учебните програми: махат "Тютюн", защото нали пушенето е вредно, вън Хамлет, който прекалено много мисли, че даже и разсъждава, вредно е, защо ни е "До Чикаго и назад", като всички си купуват еднопосочни билети и никой не ще "назад"...

От друга страна, "Осъдени души" е актуално като окачествяване на ситуацията, в която сме вкарани, пък може и да приобщи младите към лоното на църквата, нали все пак там е отец Ередиа, нищо, дето е католик. Майтапя се, толкова съм бясна, че все отнякъде трябва да изпусна парата. Димитър Димов е един от гениалните ни писатели. И добре, че не е изтрит изобщо, защото и това можеше да стане. Всъщност всичко може да стане. Не става ли? Всеки ден? Пред очите ни?

ОБАЧЕ. Споменах в началото за скритата лимонка. Вълната на народния гняв се изля върху министър Клисарова. Тя реагира веднага - с отмяна на промените и бъдещи уволнения на чиновниците, които са ги допуснали. Но не трябваше да се стига дотук. Така е редно. Само дето замисли ли се някой, че тези промени са заложени от предишното правителство и осколките на бомбата се разхвърчаха с гръм и трясък?
Правителството е ново. Министрите са нови. Но чиновниците по министерствата са старите. Повечето от вас са гледали сатиричната лента "Баш майсторът". А и репликата, която ще визирам, взета от този филм, е всъщност битуваща отдавна в живота. Е, без да се усетим, "сложиха ни шапката". И камината ни не само запуши, ами и изпуши. Не дай, Боже, да пламне чергата ни от връщането на тягата обратно. Един народ може да бъде обезличен най-лесно, като ограничиш достъпа му до неговата история и неговата литература. Те се припокриват. Не отнемайте на децата ни правото да знаят своите и световните автори, които формират светогледа в исторически план векове наред. Не късайте страницата, на която са писали Паисий, Шекспир, Сервантес, Ботев, Алеко Константинов, Пушкин, Толстой, Смирненски, Балзак, Генчо Стоев и Йордан Радичков! Цитирам описателно Дончо Цончев. И продължавам да се позовавам все на неговите думи - защото на гърба на тази страница ще пишете вие и вашите деца.

Като как ще стане, ако я откъснете? От нищото ли ще започнете? На чисто не значи от нас започва светът. Както казва Марк Твен - светът е бил тук преди нас. И ще си остане и след нас. НО! Какво ще оставим на децата и внуците си - зависи от нас. Нали за това са протестите - младите, интелигентните, красивите искат достоен живот в достойна държава. Нали не бъркам? Защото аз и моите деца точно това искаме. И то е право на целия наш народ.

Та - не пипайте с мръсни ръце националните светини. Не ги вкарвайте в партийните си интереси. Различавайте позора от славата. И когато казвате: "А вий... вий сте идиоти", знайте кой, кога и кому го е казал. Ако не по лавиците на домашната си библиотека, разходете се по булеварда на социалната мрежа - махнат ли се кавичките от цитатите на окастрените ни класици, вероятно ще можете да разберете, че това не е просто статус, роден от народното недоволство в днешния конкретен исторически момент.

Но децата ви ще могат ли да го разберат, при положение че им се отнема възможността да го научат в училище? Щом има образователна система, значи тя е необходима. От килийното училище до днешните частни колежи. Млади, красиви, образовани, вие сте бъдещето на България. Пазете миналото й! Иначе стъпвате в празно пространство. А не сте идиоти!

МАРГАРИТА ПЕТКОВА, поетеса /24chasa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!