Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Удължи живота си с Годжи бери

Годжи бери
Снимка: epochtimes.com

Годжи бери е дългогодишен храст с малки червени плодове и жълти бъбрековидни семенца. Плодовете му са най-ценената част в медицината, въпреки че цялото растение е лечебно. Храстът е с много здрави корени и може да вирее по няколкостотин години, като издържа на всякакви температурни условия .Расте от 2000 до 4000м в Тибет, Непал и Китай.Вирее и на други места ,но губи от свойствата си и плодчетата са значително по-малки.

Лечебните свойства на билката ГОДЖИ БЕРИ са познати в Китай от хилядолетия. Древната медицинска книга "Трактат за билките и техните свойства" ("Яо син лун") отделя специално внимание на годжито, и пише, че плодовете му "възвръщат запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите". В друга класическа китайска книга "Билки и хранолечение" ("Шъ ляо бън цао") се казва, че годжито "укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие." Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за Годжи. В нея пише, че дори водата от кладенец в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие.

Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай, Ли Шъджън, в знаменития си труд "Основи на Фармакопедията" ("Бънцао Ганму") от 1578 г. споменава, че жителите на село Нанчю имат навика да ядат плодове от годжии почти всички са дълголетници.

Всъщност, годжито допринася не само за дълголетие, но често е свързван и с красотата. В миналото девойките от знатните фамилии са
пиели чай от годжи, за да изглеждат по-млади и по-красиви. Мъжете пък са използвали годжи за засилване на половите сили. Не случайно в Китай има поговорка: "Който отива на командировка далеч от къщи, да не взима годжи със себе си.", тъй като той е силен афродизиак.

Плодовете на годжи са богати на различни полезни съставки, между които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (700% повече от портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др.

Плодовете на ГОДЖИ БЕРИ притежават топла ян енергия и сладък вкус и влизат в меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове.

Според китайската медицина и хранолечение, ГОДЖИ БЕРИ е тоник за кръвта и енергията и помага на организма да се пребори със следните състояния:

- недостиг на енергия и кръв
- слабо зрение и очни заболявания
- умора, отпадналост
- главоболие
- високо кръвно налягане
- диабет
- висок холестерол в кръвта
- шум в ушите
- неврастения
- хроничен хепатит
- анемия
- безсъние
- слаба имунна система
- бъбречна недостатъчност
- импотентност, полово безсилие
- фригидност, стерилитет
- сперматорея
- остеопороза
- атеросклероза
- болки в кръста и коленете
- ракови болести
- преждевременно остаряване

Лабораторните изследвания показват, че годжито увеличава белите кръвни телца в организма, предпазва клетките от остаряване, стимулира саморегулиращите функции на ДНК и помага на остарелите и болните клетки да се трансформират и по този начин да се възстанови нормалното здраво състояние на клетките.

Японски учени са доказали, че полизахаридите в годжи бери спират растежа на раковите клетки и съдържат вещества, които предпазват
клетките от мутация. Съдържанието на полизахариди в годжито варира между 7 и 13%, а общото съдържание на захар - между 22 и 42%.

Годжи Бери значително помага при рак на черния дроб. Това е така, защото полизахаридите в годжито имат способността да понижават
окисляването на мазните вещества в клетките на черния дроб. Не случайно китайските лекари казват, че годжито е най-добрата билка за
тонизиране на бъбреците и черния дроб.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!