Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доказано: отслабването подобрява паметта

храна, преяждане, пълнота, отслабване
Снимка: 30dumi.eu

Сензационно откритие споделиха европейски учени на 95-ата ежегодна конференция на ендокринното общество в Сан Франциско. Пълните жени, които преминат през диета значително подобряват паметта си! Това е заключението на шведски учени.

"Нашите резултати показват, че затлъстяването, причинено от проблеми с паметта са обратими," – казва водещият автор на изследването Андреас Петерсон от Университета Умеа в Швеция.

Следва да се отбележи, че преди бе доказано , че епизодичната памет при хора, страдащи от затлъстяване, се влошава.

В своето изследване Петерсон и колегите му се опитали да определят дали свалането на тегло подобрява паметта и отразява ли се подобряването на паметта върху ума на човека като цяло. Функционална магнитно- резонансна томография позволила на учените да видят мозъчната активност на участниците в експеримент по време на изпълнението на тестовете за памет

В изследването участвали 20 жени след менопауза (средна възраст 61 години), страдащи от затлъстяване. Учените назначили на участниците две здравословни диети в продължение на 6 месеца. Преди и след диетата изследователите измерили индекса на телесна маса (ИТМ) и степента на плътност на мастните слоеве. Те също така проверили тяханата епизодична памет.

Патерсън отбелязва, че качеството на паметта се подобрява значително след загуба на тегло, и нещо повече, регистрирани са промени в мозъчната активност на участниците в изследването.

"Промените в мозъчната дейност след загуба на тегло показват, че мозъкът става по-активен и позволява по-добре да се запомня информация," – заключава авторът. /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!