Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кредитният балон в Китай няма прецедент в модерната история

Китай, икономика, балон
(Getty Images)

Система на сенчестото банкиране в Китай е извън контрол и е подложена на нарастващи стрес като кредитополучателите се борят да намалят краткосрочните си задължения, предупреди Fitch Ratings.

Според агенцията мащабът на задлъжнялостта е толкова голям, че за страната ще е почти невъзможно да намери изход без да влезе в криза, пише The Telegraph.

"Моделът на растеж, движен от кредитирането явено се разпада. Това би могло да доведе до огромен проблем с излишък от капацитет и евентуално до дефлация в японски стил", се посочва в анализа на Fitch.

"Няма прозрачност в сенчестата банкова система и системния риск се увеличава. Нямаме представа кои са кредитополучателите, кои са кредиторите и какво е качеството на активите", предупреждават от агенцията.

Притеснения са свързани най-вече с т. нар. тръстов сектор. Това не са западните тръстове, а характерни за Китай дружества, които комбинират в едно инвестиране, управление на активи и банкиране. Общият обем на активите на китайските тръстове се изчислява на 1.4 трлн. долара.

Преди седмица банката Everbright обяви неплатежоспособност по междубанков кредит, след скок на краткосрочния Shibor, което може би е първия знак за пресъхване на ликвидността в системата.

"Обикновено кризата започва в периферията и се премества към активната зона и това, което вече виждаме са просрочия на тръстови продукти", коментират от Fitch.

Според агенцията финансови активи на стойност 2 трлн. щатски долара в действителност формират "скрит втори баланс" на банките в Китай, което им позволява да прикриват проблемните заеми и да избягват от усилията на регулаторите да наложат контрол върху системата.

Половината от кредитите трябва да се изплатят след 3 месеца, а 25% след по-малко от 6 месеца. Ситуацията доста наподобява тази при Northern Rock, Lehman Brothers и други, които не успяха да се правят с краткосрочните си задължения.

Банките са принудени да отделят над 3 трилиона долара резерви в централната банка, което според Fitch е масивна защитна стена, но дори и тя може да се окаже недостатъчна.

От началото на финансовата криза обемът на кредитите скочи от около 9 трлн. долара, до 23 трлн. долара.

"Китайското корпоративно дългово бреме е много по-високо от това в другите икономики. Голяма част от ликвидността се използва за погасяване на дълг, а не за финансиране на производството", се казва в анализа на Fitch. В същото време на фона на спекулациите за излизане на Фед от програмата за количествени улеснения, горещите пари започват да изтичат от развиващите се пазари, като през седмицата да 5 юни е отчетен най-големият отлив на капитали от фондовете в Хонконг от 5 години насам. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!