Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Рупите треперят от гнева на Ванга

Холивудска звезда търси съкровища в региона, Петричко се разбуни

Баба Ванга

Холивудската звезда Коул Мичел Спраус търси заровени съкровища в Рупите, докато местните треперят да не разлютят духа на Ванга. Младежът е познат на малките зрители от филмовите сериали "Приключенията на Зак и Коди", "Приятели" и прочее. Вече 10 дни Спраус е на археологическа експедиция край Петрич заедно с още 11 американски студенти, които копаят в Хераклея Синтика, град на 25 века, разположен до село Рупите.

21-годишният актьор си пада по археологията, която изучава в Нюйоркския университет. Заради страстта си по древното от 4 години е изоставил филмовата кариера на заден план. "Увлечението ми по археология надделя над успешната ми кинокариера. Моят дядо е геолог, а историята и геологията са тясно свързани. Хората трябва да изучават историята, защото тя има способността да се повтаря", коментира Коул Спраус. Той е бил приятно изненадан, че още с пристигането си в Петрич пред хотела го чакали издивели от кеф млади българки, които скандирали името му.

Само че разкопките имат и своята тъмна страна. Пророчество на Ванга вещае нещастия и беди за целия регион, ако някой посегне на богатствата, заровени в недрата на Рупите. "Тук има злато, но то не бива да се бара! Ке има беди и нещастия, огин ке ви изгори", отсякла легендарната гледарица. Гергана Кирякова от Петрич алармира пред "Всеки ден", че ако скоро "рушителите на светостта", както сама определи археолозите, не си отидат, злото няма да закъснее.

"Неслучайно Ванга предсказа мрачно бъдеще за Югозапада, ако посегнем на светилището, каквото е Рупите. Моля ви, напишете, че искаме да си тръгнат час по-скоро! Не бива да гневим духа на Ванга и да предизвикваме съдбата", призова ни нашата читателка.

Интересният за археолозите Хераклея Синтика е античен град от елино-римски характер, съществувал от IV век преди Христа до VI век след Христа. Намира се в южната част на угасналия вулкан Кожух, където преди хилядолетия според Ванга са живели "високи, едри хора, облечени в дрехи, тънки и блестящи като станиол".

"Цитатите са взети от моята книга "Ванга", издадена от издателство "Български писател", 1989,допечатки 1990 г./ общ тираж над 350 000/"
Красимира Стоянова- племеница на Ванга.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!