Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световни медии и НПО за назначаването на Пеевски

Фран прес: Депутат със спорна репутация оглави ДАНС

Ройтерс: България определи медиен магнат за шеф на сигурността, което предизвика фурор

Правозащитници поискаха оставката на премиера

Делян Пеевски
Снимка: 1kam1.eu

Фран прес: Депутат със спорна репутация оглави ДАНС

Българският депутат със спорна репутация Делян Пеевски оглави днес Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), което предизвика бурни реакции, включително от страна на държавния глава, главно заради ролята в медиите на семейството на новия шеф на агенцията.

Едрият и як Пеевски, 32-годишен и член на партията на мюсюлманското малцинство ДПС, няма никакъв опит в службите за сигурност.

Той е бил съдебен следовател и заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии от 2005 до 2007 г., след което е бил уволнен заради разследване срещу него за корупция, без обаче да му бъде повдигнато обвинение.

Майката на Пеевски - Ирена Кръстева, притежава шест вестника, телевизия и няколко интернет сайта, както и най-голямата компания за разпространение на печатни издания.

Неправителствени организации подозират, че групата й има недекларирано участие в други медии и съобщават за незаконна "медийна концентрация", посочва френската осведомителна агенция.

Въпреки това парламентът утвърди изненадващото назначение, предложено от безпартийния премиер Пламен Орешарски, което предизвика остра реакция от страна на президента Росен Плевнелиев.

Президентът отмени участието си в церемонията по откриването на нов мост между България и Румъния над Дунав и насрочи за 20 юни съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност, който включва представители на парламентарните групи и на правителството.

Медиите на Ирена Кръстева подкрепяха бившия премиер консерватор Бойко Борисов през мандата му от 2009 до 2013 г., но се обърнаха срещу него по време на кампанията му за предсрочните избори на 12 май. /kafene.net/

Ройтерс: България определи медиен магнат за шеф на сигурността, което предизвика фурор

Българският парламент назначи в петък медиен магнат да ръководи службата за държавна сигурност, което може да разпали отново недоволство и да застраши крехката политическа стабилност само седмици след предсрочните избори.

Депутатите от управляващата социалистическа партия и техните съюзници от етническата турска партия ДПС одобриха Делян Пеевски, който е също депутат от ДПС, с обикновено мнозинство и без дебати само часове, след като правни промени лишиха президента от пълномощията му да назначава ръководители на тайните служби.

Политически анализатори казват, че назначаването на Пеевски е нов пример за подчиняването на българските държавни институции на частни интереси и може да влоши още повече негативната международна репутация на най-бедната държава в ЕС.

Аз съм шокирана. Това е най-скандалното назначение на човек, известен с връзките си с определени бизнес групи, заяви политическият анализатор Румяна Коларова от Софийския университет.

Правителствата в България след падането на комунизма не успяха да прекратят взаимно изгодната връзка между политици и бизнесмени, с което отблъскват чуждестранните инвеститори и държат страната под стриктното наблюдение на ЕС и извън Шенгенската зона за пътуване.

Президентът Росен Плевнелиев отмени участието си в церемония по откриването на нов мост с Румъния в петък и свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, за да бъде обсъдено назначението на Пеевски, с което подчерта своето неодобрение.

Премиерът Пламен Орешарски защити решението си, като заяви, че България трябва да предприеме сериозни стъпки за спиране на организираната престъпност и контрабандата и Пеевски е най-подходящ за това, въпреки, че няма опит в тази област.

През 2007 година Пеевски беше уволнен като заместник-министър от тогавашното правителство, ръководено от социалистите, заради корупционен скандал. Разследването по-късно беше прекратено и той се върна на поста си.

Български медии съобщават, че Пеевски стои зад влиятелна мрежа от национални вестници и телевизионни канали, собственост на майка му, която по-рано беше критикувана за концентрация на медийната собственост в ръцете на няколко човека. /kafene.net/

Правозащитници поискаха оставката на премиера

Българският хелзински комитет (БХК) призова премира Пламен Орешарски да подаде оставка заради предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС.

Според правозащитниците върховенството на закона ще бъде "тежко компрометирано от директния контрол, даден от парламента на Пеевски върху службите, в които последните законодателни изменения концентрираха още повече власт – за да стане тя негова".

"Тази власт ще допълни контрола му върху политическия процес посредством групировката медии и фирми, които му дават икономическа база за нелегитимен диктат върху институциите на държавата. Предвид вътрешно и външнополитическата цена на решението за избора на Пеевски, чийто публичен образ е силно негативен, се налага извод, че политиците, взели това решение, не са го взели свободно, а в условията на зависимост", пише в позицията на БХК.

"Средствата за разправа с личности и организации, които Пеевски, като лице на тежка медийно-икономическа групировка, е придобил, вече надхвърлят възможностите на политическата власт и институциите. Това е нетърпимо от гледна точка на върховенството на закона. Демокрацията, като форма на държавно управление и парламентарната република, като форма на държавно устройство, са в условия на срив. Решенията не се взимат по воля на избраните народни представители, т.е. с мандат от народа, като източник на суверенната власт, а се налагат от икономически могъщи частни субекти, които управляват бизнес и пропагандна машина, в техен частен интерес, без оглед на закона", предупреждават от организацията.

Те напомнят, че Пеевски няма опит, нито квалификация в областта на сигурността. Той не е отговарял и на законовите изисквания за председател на ДАНС, преди те да бъдат променени така, че да му съответстват.

Самият факт, че Народното събрание промени законовите изисквания така, че те да съвпадат с даденостите на г-н Пеевски, за да може да го избере на поста, е повече от несъвместим с върховенството на закона, подчертава БХК. /kafene.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!