Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фермер и дете заразени с дум-дум треска, гният отвътре

проф. Марияна Стойчева
ПРОФ. МАРИЯНА СТОЙЧЕВА

50-годишен фермер от първомайско село е в тежко състояние в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Пипнал е смъртоносната болест висцерална лайшманиоза, позната още като кала-азар и дум-дум треска. Предава се от животни на хора.

"Инкубационният период трае 6-8 месеца. Първите симптоми са висока температура с втрисане, което продължава със седмици", каза шефката на инфекциозната клиника в болницата проф. Марияна Стойчева. Ако заболяването се диагностицира късно, причинява увреждане на далака, черния дроб, костния мозък, бъбреците, лимфните възли. Пациентите отслабват, стига се и до кръвоизливи.

В конкретния случай болният вече има анемия и получава втрисане по няколко пъти на ден. Предполага се, че се е заразил през лятото. В отделението чакат дъщеря му от Англия да изпрати нужното лекарство, защото то липсва в аптечната мрежа.

Това не е първият случай в болницата на висцерална лайшманиоза. През януари бил приет мъж, който донесъл болестта от Португалия. Той оздравял.

 "Лайшманиозата е типична за арабските и африканските държави. България обаче също се превръща в топла страна и потенциално огнище", коментира д-р Вяра Гришина, шеф на областното ръководство на Българския ветеринарен съюз.

Заболяването се причинява от паразита "лайшмания доновани", който се развива основно в организма на кучета, котки, коне, овце и диви животни и се разнася от т.нар. пясъчни мушички. Освен висцерална лайшманиоза, засягаща вътрешните органи, е позната и кожна форма. При нея кожата се разпада като при проказа.

Само преди ден д-р Гришина предупреди, че от началото на годината у нас не се извършва имунопрофилактика на животните и има реална опасност да плъзнат зарази. Причината е, че ветеринарите трябва да вадят пари от джоба си, за да вземат проби за изследвания, а след това да чакат по половин година да им бъдат възстановени от фонд "Земеделие".

Смъртоносната болест порази и дете в Петрич

Трети случай от началото на годината на висцерална лайшманиоза бе регистриран в Петрич преди дни.
Заразено е момиче на 7 г.

Вдигнало температура, отпаднало и родителите му потърсили помощ в болницата. След поставена предполагаема диагноза детето е транспортирано до софийска болница, откъдето потвърдили, че става въпрос за висцерална лайшманиоза.

"Пренася се от вид комар и тази разновидност на болестта е характерна за Средиземноморския район. Заради близостта ни до Гърция тук има доста такива случаи в последните години", каза д-р Христо Френгов, шеф на общинската комисия по здравеопазване.

Община Петрич отпусна 40 хил. лв. и със специални препарати са обработени всички тревни площи, където би могло да са огнищата на заразопреносителя.

"Инкубационният период е много дълъг и затова е трудно да се разбере откъде е източникът на заразата при всеки конкретен случай. Започва със симптоми на грип, после има светъл период от няколко месеца и през това време се поразяват вътрешните органи. Ако е открито навреме, заболяването се лекува успешно. Често обаче то остава неоткрито и тогава изходът е лош", допълни д-р Френгов.

За последните 10 г. в Петричко са регистрирани около 18 случая на това заболяване.

"Допускаме, че в нашия град са чести случаите, защото хората масово ходят на почивка в Гърция, други пък на риболов там. Трябва сериозно проучване дали тук има огнище на зараза, или се пренася от Гърция", допълни д-р Френгов. /24chasa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!