Следвайте "Буднаера" в Телеграм

9 причини да намалим кафето или дори да го откажем

кафе
(Shaoshao Chen/The Epoch TImes)

Сутрешното кафе води до проблеми със сърцето

здраве.bg

Кафето несъмнено е една от най-популярните напитки в света. Милиони хора започват своя ден задължително с чаша кафе или капучино. Мнозина не могат да прекарат деня без аромата на ободряващата напитка.

По прогнози, направени на основата на изследване на световните пазари, към 2010 г. производството на кафе ще достигне 6,7 милиона тона годишно.

От медицинска гледна точка кафето има и своите плюсове и своите минуси, като границата е доста индивидуална. И все пак – консумирането с мярка ще сведе до минимум възможните негативни последици. А за най-страстните почитатели, които изпитват непреодолимо влечение към кофеина, предлагаме няколко основателни причини да намалят, а в определени случаи и да откажат кафето, за да не се стигне до сериозни здравословни проблеми:

1. Кафето не е препоръчително за черния дроб. Специалистите обясняват това с факта, че то води до неговото разрушаване чрез задействане на различни ензими (молекулите, които ускоряват химическите процеси в човешкия организъм). Попадайки в тялото, кофеинът го заставя да изразходва повече ензими за неговото собствено разграждане, т.е. черният дроб се справя по-трудно с обработването на останалите постъпващи вещества. По този начин се нарушава ефективността му, насочена към детоксикацията (прочистването на организма от шлаката). Затова допустимата дневна норма не бива да превишава 1-2 чаши кафе. Ако сте свикнали на повече, по-добре заменете останалите с минерална вода, зелен или билков чай.

2. Предозирането на кофеин води до халюцинации. По последни данни, цитирани от Би Би Си, на хората, които пият много кафе, започват да им се привиждат призраци и да слушат странни гласове. Резултатите от проведени във Великобритания изследвания показват, че след изпиването на 7 и повече чаши кафе халюцинациите са типична проява.

3. Кафето влияе негативно на бременността и на способността на жената да зачева. Установено е, че употребата на повече от 200 мл кафе дневно (приблизително две чаши) удвоява риска от аборт.

Резултатите от друго изследване показват, че употребата на повече от 100 мл кафе дневно води до понижаване на теглото на бебето, а ниското тегло е маркер за бъдещи здравословни проблеми.

4. Кафето прави съня безпокоен и разпокъсан. Хората, прекалили с употребата му, трудно заспиват, събуждат се през нощта или страдат от безсъние. Започвайки утрото с чаша кафе, човек внася промени в естествения енергиен цикъл на организма. Сутрин в тялото се наблюдава повишаване на нивото на кортизола, който помага за пълното събуждане и придобиване на типичната за деня работоспособност. Кафето, което употребяваме като своеобразен енергиен тоник, разрушава цикъла на естествената активност и вътрешният биологичен часовник започва да работи с неясен цикъл ден-нощ.

5. Към кафето се привиква, а освен това кофеинът притежава способността да отнема повече енергия отколкото да дава. Ако организмът се нуждае от повече от 2 чаши кафе дневно, това вече е симптом за проблем. Ако не бъде удовлетворена, постоянната потребност от кофеин предизвиква раздразнителност, безпокойство, сънливост и пристъпи на депресия. Обикновено дискомфортът (както душевният, така и физическият) се появява на всеки 3 часа: именно за този период отслабва действието на постъпилия в тялото кофеин.

6. Кафето води до обезводняване, тъй като кофеинът е умерено диуретично средство. За нормализиране на водния баланс човекът трябва да изпива не по-малко от 6-8 чаши води дневно. Големите дози кофеин оказват и слабителен ефект, нарушават хармоничното съотношение на микроелементите и полезните вещества в организма. Кофеинът влияе негативно и на така важния за жизнените функции калий. Заради всичко това, ако пиете повече кафе, специалистите препоръчват да се приемат и повече витамини.

7. Кафето нарушава функциите на надбъбречните жлези, като способства за поддържането на високото ниво на кортизола и адреналина в кръвта (а именно това са хормоните на стреса). Изработването им заставя организма постоянно да се намира в състояние на повишена готовност, т.е. колкото повече кафе пием, толкова по-голямо е количеството на хормоните и толкова по-бързо се изтощават надбъбречните жлези. Проблемите в тяхната работа водят до постоянна умора, изтощение и отпадналост.

8. Кафето не е полезно и за зъбите. Наситеният му тъмнокафяв цвят, получен след изпичането на зърната, е трайно оцветяващо вещество, което намалява белотата на зъбите.

9. Кафето съдържа етерични масла, които нарушават функционирането на кръвоносните съдове. Кафеените зърна имат свойството да задържат и натрупват в себе си пестицидите, които днес така масово се използват за обогатяване на почвите. На свой ред напитката от тези зърна води до увеличаване на токсичните вещества в организма, като уврежда имунната система, повишава риска от остеопороза (тъй като се намаляват запасите на калций в организма) и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ако все не можете без аромата на кафе, избирайте екологично чисто и качествено кафе и го пийте в умерени количества – до 2-3 малки чашки дневно. А пред деня приемайте повече течности и допълнително количество витамини и минерали.(а)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!