Следвайте "Буднаера" в Телеграм

4 цигански барони с милион от плач по телефона

телефонни измами
Снимка: 24chasa.bg

Баба Ванга - За живота и хората

...Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!...

Блага Георгиева

“Мамо, тате, сгазих дете, помогнете ми!”, това страшно съобщение чуват близо 1000 пенсионери всеки ден в различни краища на страната. Ако и на вашия домашен телефон ревящ мъж или жена ви казват тези думи, бъдете сигурни, че не ви съобщават за смъртоносна катастрофа, а се опитват да ви измамят с между 10 и 20 хил. лева.
4 цигански рода са тартори в момента в бизнеса с телефонни измами и годишно си делят чиста печалба от над 1 млн. лева, изчисляват експерти. С тези пари четиримата ромски барони строят истински палати и живеят като богаташи.

Мургавите фамилии от Ветово, Русенско, с. Камен край Горна Оряховица, Павликени и Левски, Плевенско, изкарвали по около 50 хил. лева за седмица. На ден звънели по телефона на над 1000 домашни номера, а успявали да излъжат поне по 3-ма пенсионери. Не всички от ужилените се оплакват в полицията, но според данни на Главна дирекция “Национална полиция” за първите 4 месеца на 2013 г. измамените средно с между 10 и 20 хил. лева са над 100 пенсионери в цялата страна. А само от случаите, за които има данни в полицията, бандитите са събрали чиста печалба от 360 хил. лева за първите 5 месеца на т.г.

Всички възрастни хора, чиито телефони са записани в стандартния указател, или могат да бъдат получени от справки, всеки момент могат да бъдат ужилени, предупреждават криминалисти.

Измамниците вземат справочник с номера от някое населено място, и звънят наред на всички телефони, като късат страниците,  за да не се повторят и да бъдат заловени.

Те карат луксозни джипове и лимузини, като част от тях плащали на лизинг, без да имат и лев легално изкарани пари. Засега обаче разследващите не успяват да свържат пряко с измамите част от истинските тартори, най-често се ловят посредниците или по-ниските нива. В последните години мошениците станаха толкова нагли и брутални, че доведоха до самоубийство 80-годишна баба, която занесе спестяванията от гурбет в Англия на сина си, а като разбра за измамата, се обеси. Не са пожалени дори деца, вдигнали случайно телефона у дома. В последната година има трима малчугани, които предали парите на родителите си на измамниците. Най-малката жертва е 7-годишен първокласник, който хвърли от терасата заплатата на майка си, след като “чу” по телефона, че тя плаче и го моли за помощ.

Виж тук начините, по които мамят

Въпреки, че повече от 7 години МВР прави постоянно кампании и предупреждава хората за този вид измами, за съжаление те не само че не намаляват, а дори са скочили. С близо 30% повече ужилени възрастни хора има през 2012 г. в сравнение със случаите от 2011 г., сочи статистиката на МВР.

Пострадалите почти винаги са пенсионери, повечето над 75-80 години. Експерти смятат, че измамата продължава да действа безотказно, защото това поколение българи са изживели целия живот с идеята да помагат с всичко, което могат на децата си
Другото широко разпространено вярване у нас е, че с даването на пари на ръка или под масата се разрешават всички проблеми - от освобождаване от ареста до извършване на животоспасяваща операция. Точно от това се възползват измамници, които са натрупали вече милиони, плачейки по телефона.

“Ако чуете домашния телефон да звъни, а оттам някой плаче с глас и ви казва: “Мамо, тате, направих беля, помогнете!”, това със сигурност са измамниците”, обясняват криминалисти. Интересно е, че дори гласът да ви се стори женски, в повече от 90 на сто от случаите всъщност това бил мъж, който си преправя гласа, обясняват полицаи.

Ромските банди действат по две основни схеми. В първия вариант се обаждат от името на детето на пенсионерите, като през сълзи разказват, че е сгазено дете, то е починало в “Пирогов” и ако не платят 15-20 хил. лева веднага, отрочето им ще лежи в затвора поне 10 години.

Някой от циганите се представя за следовател, полицай или адвокат, който работи по случая. Измамникът казва драматично на жертвите си бързо да събират парите, а той ще провери в “Пирогов” какво е състоянието на сгазеното дете и ще им се обади пак.
При второто позвъняване “представителят на властите” съобщава, че малкото момченце или момиченце е починало в болицата,  а роднините на виновника за измислената катстрофа да не казват на никого, защото иначе детето им няма да излезе от ареста до края на живота си.

При втория най-често ползван вариант на измамата пък мошениците лъжат, че близък на пенсионерите е много тежко пострадал в катастрофа и има нужда от спешна операция за поставяне на златен пирон или друга скъпоструваща интервенция.

Най-важното за извършителите е да държат жертвите си постоянно на телефонната линия, за да не могат те да потърсят близките си или да се усетят.

В следващия етап на измамата вече се включват наети по обява куриери или таксиметрови шофьори, като част от тях дори не подозирали, че ги замесват в престъпление.

“Ако жертвата е в София, някой от бандата идва предварително за малко в столицата и се вози по различни маршрути с едно такси, като се представя например за адвокат от Велико Търново, който има много клиенти в София. После взема визитката на таксиджията с уговорката следващия пък, като дойде в столицата, отново да ползва неговите услуги”, обясняват полицаи как се замесват шофьорите в измамите.

След няколко седмици, когато са “уловили” поредната си жертва, някой от измамниците се обажда на същия таксиджия и го моли срещу солидно заплащане да вземе “важни документи” от клиенти на измисления адвокат в софийски квартал, и да ги занесе чак до околностите на Велико Търново. Неуловимите бандити предупреждавали бакшиша да спре по-настрани таксито, за да не видят “клиентите”, че не е юридически сътрудник.

“Така измамените пенсионери изобщо не виждат кой ги мами, а могат да дадат само описание на шофьора. А после, за да се скъса съвсем нишката до реалните извършители, те карат таксиджията да си вземе от плика обещаното възнаграждение, а останалите пари да остави на някоя пейка или под камък на входа на Велико Търново.

Така ние нямаме свидетели, които да ги опишат”, обясняват полицаи. Ако се случело някой таксиджия да се полакоми и да прибере всички пари от “удара”, измамниците звънели анонимно в полицията и го топяли, че той е “ужилил” пенсионерите.
Като преносители на парите се ползвали и хора, наети по обяви в интернет, или куриерски фирми, като тогава пострадалите възрастни хора пакетирали парите като колетна пратка.

Голяма част от измамниците засега са неуловими, защото звънят само от предплатени мобилни карти, които ползват от домовете си във Ветово, с. Камен, Павликени и Левски.

Все пак през 2012 г. при операции на Националната полиция в ареста са прибрани 77 телефонни измамници, спипани са и 6 банди.

Криминалисти обаче признават, че част от истинските тартори са на свобода. За да държат в страх жертвите си, ромските банди ги заплашвали, че ако съобщят някъде, ще им подпалят домовете. Затова в много случаи ужилените не подават сигнал. Криминалисти разказват, че измамниците били толкова убедителни, че имало няколко случая, когато възрастна жена плаща исканите пари, без дори да каже на съпруга си, който през цялото време е до нея в апартамента.

От полицията предупреждават гражданите да не се поддават на никакви заплахи, а ако им се обядат измамници, веднага да съобщават на тел. 112 или в най-близкото РПУ. “Най-важно е, щом някой ви съобщи по телефона, че детето ви е в ареста, веднага да звъннете на него или негов близък, за да проверите информацията”, съветва още главен инспектор Златка Падинкова.

Началото на телефонните измами датира преди повече от 10 години. Първият хит бяха “изгодните сделки” с части за скъпи машини.

Лъжата с “машинните части” бе заменена от по-успешна - “освобождаване на колет от чужбина”.

Измамниците плъзнаха по селата, където обясняваха по телефона на доверчиви пенсионери, че “внучето” е пратило голям колет от чужбина, пълен с пари, ценности. Но за да се вземе, трябва да се платят 1000 или 2000 лв., защото иначе ще го задържат на митницата.

Пенсионерът вади спешно парите и получава “колета”, в който обикновено има тухли или стари вестници.

Последва периодът с купуването на ваучери за мобилни телефони. Там “роднини” се обаждаха на бабите си с молба да им купят спешно предплатени карти за мобилни телефони, защото са в страшна нужда.

След като се оплачат, те звънят наново, за да им продиктуват кода на закупените ваучери.

Около нашумелите телевизионни игри за лесни пари само с едно обаждане се пръкна нова измама. Ловки мошеници ви звънят у дома с радостната вест, че точно вие сте победителят в супертомбола на известен супермаркет например. Или пък в лотария, за която не сте чували, или телевизионно състезание. За да ви дадат голямата печалба обаче, трябва да изпратите личните си данни и някаква сума пари.

Измамниците реагираха веднага и на нашумялото престъпление през последните години - отвличането на богати хора с цел откуп. Тук отново жертви са предимно възрастни хора.

На тях им се обаждат “внуци”, които плачат в слушалката, че са отвлечени и трябват пари за откуп. После се обаждат и “похитителите”, които искат парите веднага и пращат “посредник” да ги вземе.

След влизането на България в ЕС бе активирана друга схема, отново актуална за момента. На възрастни хора, получили току-що пенсиите си, се обаждат “загрижени пощенски служители”.

Те обясняват, че вече сме въвели европейски правила за пенсиите и сумите, които са получили, са по-малко. Измамниците предлагат услужливо да дойдат на крака при пенсионерите и да им актуализират парите, защото е станала грешка.

При проверката на парите възрастните хора губят цялата си пенсия. Тази измама има и друг вариант- “левовете в евро”. На доверчивите пенсионери им се казва, че от следващия месец България приема еврото. Ако обаче гражданите обменят парите си по-рано, ще получат двойния размер на стойността им. При тази невероятно изгодна оферта пенсионерите вадят всичките си спестявания - в повечето случаи между 1000 и 10 000 лева. “Пощенският служител” идва на място да извърши операцията.

Внимателно отброява евро и ги слага в плик, но когато ужилените проверят, установяват, че той е сменен с такъв, пълен с вестници.

Най-зловещата измама, практикувана по-рядко, е гаврата с починали хора
На опечалено семейство, загубило преди дни свой близък, се обажда съкрушен глас, който изказва съболезнования. Допълва, че е близък приятел с покойния, но, за съжаление, месец преди да почине, му е дал крупна сума назаем. И моли да му я върнат. Ошашавените роднини бързат да оправят “дълга” на починалия. Други вариации на измамата е “лекуване” от свински грип, спешна операция или други медицински интервенции.

Досега осъдените тартори на измамниците са много малко и те са получили условни присъди. Те обаче са достатъчно нагли, докато изтърпяват наказанията си, да продъжават да мамят, обясняват полицаи.

От години органите на реда правят и проверки на имуществото на фамилиите в 4-те региона с измамници. Наглите мошеници обаче продължават да изкарват стотици хиляди на гърба на мизерстващите пенсионери, возят се на лъскави лимузини и градят истински палати от откраднатите пари.

КАК ДА ИЗМАМИМ ИЗМАМНИКА

 - Ако чуете някой да плаче по телефона, когато вдигнете слушалката, не се паникьосвайте, а останете спокоен и питайте кой се обажда. В никакъв случай не казвайте конкретно име, дори и от отсрещната страна да повтарят: “Аз съм, мамо!”

- Досега няма установен случай на телефонна измама, при която мошениците да са имали предварителна информация за вашите деца, внуци или други лични данни, така че не трябва да им казвате нищо свързано с вас и семейството ви.

- За да разберете най-сигурно дали ви мамят, кажете измислено име вместо истинското на детето или внучето си: Например ако се казва Ани, кажете Петя. Така измамниците веднага ще “лапнат въдицата” и ще повтарят, че Петя е на телефона, а вие ще знаете, че се опитват да ви мамят.

- Дори и по телефона да ви казват, че най-близкият ви човек е на операционната маса с опасност за живота и вие не трябва да затваряте телефона, задължително измислете повод, по който от друг - джиесем например, да звъннете на роднината и на полицията.
- В никакъв случай не давайте номера на мобилния си телефон, след като са ви се обадили на стационарен, защото така ще продължат да ви държат под контрол, докато не им предадете спестяванията си.

- Дори и да сте се усетили още в първите секунди, че се опитват да ви измамят, е по-добре не да ги нагрубите по телефона, а да затворите и веднага да се обадите на спешния тел. 112. Така ще дадете възможност на полицията да действа бързо и евентуално да залови измамниците, преди да са атакували следващата си жертва.

Златка Падинкова, Национална полиция: Прекъснете разговора с измамника, обадете се на тел. 112

- Гл. инспектор Падинкова, как трябва да реагират хората, с които успеят да се свържат телефонни измамници?
- Най-важно е да се опитат да прекъснат контакта с измамниците и да се свържат с полицията, с техни близки и роднини и да проверят истинността на информацията, която са получили по телефона. Да не бързат да дават пари. Важно е да знаят, че пари на ръка на непознати по никакъв повод не трябва да дават, независимо че се представят за длъжностни лица. Гаранциите се внасят по банков път, когато става дума за освобождаване на задържан, и следва да имат предвид, че давайки пари за освобождаване на близък, те извършват престъпление – даване на подкуп.
- Защо според вас въпреки много проведени кампании от полицията случаите не намаляват, а дори за 2012 г. са с близо 30 процента повече?
- Една от причините за ръста, който се отчита, е, че хората сигнализират и случаите се регистрират. Друг сериозен проблем е, че не всички възрастни хора са обърнали достатъчно внимание на предупрежденията. Затова е много важно всички по-млади хора да разговарят за измамите с родителите си, своите баби и дядовци. Трябва да им обърнат внимание, че измамниците са много ловки и използват най-различни подходи, с които да ги заблудят.
- Има ли случаи на измами, в които да са замесени истински служители на реда, или пък мошениците да са имали предварителна информация?
- Няма служители на МВР или поне не разполагаме с информация за такива, които да помагат на телефонни измамници. [...] /24chasa.bg/

Баба Ванга - За живота и хората

...Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!