Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Опасността идва от изток

 икономика
(Getty Images)

Изглежда твърде вероятно да се повторят събитията от 1998 г., когато Русия фалира по външния си дълг и финансовата криза в Югоизточна Азия излезе от контрол, разпространявайки се към Западна Европа. Като отговор на точно тези проблеми беше ускорено създаването на еврозоната, която за две години се превърна от проект в реалност.

Тогава хедж фондът от САЩ Long Term Capital Management беше заложил къси позиции за европейски облигации на стойност 100 млрд. долара, на фона на бързото нарастване на спредовете. Заплахата от верижна реакция беше предотвратена с въвеждането на единната валута и рязко понижение на лихвените нива от Федералния резерв в САЩ, пише The Telegraph.

Азиатската икономика е много по-голяма днес. Страните в региона привличат половината от глобалните инвестиции. Брутото капиталообразуване на азиатските тигри, участващи в Г20, за миналата година възлиза на 6.7 трлн. долара или 47% от инвестициите във всичките 20 водещи икономики в света.

Само в Китай са били инвестирани 3 850 милиарда долара, в сравнение с 2 500 млрд. долара в най-голямата икономика в света – САЩ.

Китайските данни не са изненадващи на фона на горите от строителни кранове в Ченгду или Чунцин, дълбоко във вътрешността на страната. Това е икономиката, която движеше глобалния растеж през последните 5 години.

На този фон, последните данни показват, че рътът на износа от Китай през май е регистрирал най-бавния си темп от 10 месеца насам, докато вносът намалява. Износът е нараснал с 1% на годишна база до 182.8 млрд. долара, а вносът е намалял с 0.3% до 162.3 млрд. долара.

Експортът за САЩ се е свил с 1.6%, падайки за трети пореден месец. А при износа за Европейския съюз е налице срив с 9.7%.

От китайските митници посочват, че слабите данни са резултат от забавящия се вътрешен икономически растеж, слабото външно търсене, високите оперативни разходи на компаниите, поскъпването на юана и влошената търговска конюнктура в глобален мащаб.

"Това е най-големият от развиващите се пазари, който движи глобалния растеж, така че ние трябва да гледаме много внимателно за признаци на обръщане на цикъла", счита Джулиан Калоу от Barclays.

Китай е ключов търговски партньор и за страните от БРИКС, като например Бразилия, която вече регистрира забавяне на икономическия си растеж.

А за разлика от 1998 г., развитият свят в момента не е във форма, да устои на нова азиатска криза.

Индексът на поръчките в производствения сектор в Китай през май показа спад, въпреки увеличението на кредитирането в страната с 20% през първите три месеца на годината.

Допълнителният БВП, генериран от всеки юан кредитиране, е намалял до съотношение от 0.17% от 0.85% преди четири години. Цикълът на растеж, движен от заемите, е изчерпан.

Според анализатори от Societe Generale, Китай вече е на ръба на точката на пречупване на тренда, като основният натиск идва именно от високите нива на дълга. Разходите за обслужване на заемите на китайски компании са достигнали 30% от БВП, което се приема като типичен праг за финансови кризи.

Мащабът е огромен. Fitch Ratings отчита, че общата сума на кредитите се е увеличила от 9 трлн. на 23 трлн. щатски долара за 4 години.

Наистина, огромните валутни резерви на Китай ще предпазят страната от атака на валутните пазари, но нищо не може да се направи срещу дефлационния шок. Ако Пекин се опита да репатрира пари, за да подкрепи икономиката на страната, това ще повдигне юана и ще засили натиска върху експорта. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!