Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Големият брат ви гледа през Призма

призма
Снимка: oformi.net

Американските спецслужби признаха следенето на чужденци чрез интернет

Правителството на САЩ с помощта на интернет следи потребителите, които не са американски граждани и живеят в чужбина.

Това заяви директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, коментирайки скандала за получаването от разузнавателни агенции на достъп до личната информация на американците, пише Асошиейтед прес.

Клапър подчерта, че появилите се в американски и британски медии информации за електронно наблюдение и подслушване на телефонни разговори "съдържат множество грешки", но не даде повече подробности. /30dumi.eu/

Един ден след новината, че Агенцията за национална сигурност е събирала данни от милиони потребители на Verizon Wireless в САЩ, нови доклади показват, че системите, използвани от технологични гиганти като Google, Facebook и Apple също са достъпни за държавните служби за разузнаване, въпреки че всяка от въпросните компании отрича подобна възможност.

Британският вестник The Guardian и американският Washington Post независимо един от друг съобщиха за секретна програма, наречена Призма, която позволява на Агенцията за национална сигурност директно да се включва към сървърите на девет големи технологични фирми, чиито услуги са широко използвани от потребителите в цял свят.

Освен Apple, Google и Facebook, НСА има достъп до данните на потребителите в мрежите на Microsoft, Yahoo, AOL, Skype, YouTube и Paltalk.

Според Washington Post програмата е създадена през 2007 г. и е в състояние да даде директен достъп до централните сървъри, управлявани от тези фирми, включително до съдържанието, като например електронна поща, аудио и видео клипове, снимки и връзки към други масиви от данни.

Не е ясно колко от участващите компании са били наясно с програмата. The Guardian посочва, че всички представители на фирми потърсени, за да коментират информацията, са отрекли да знаят за Призма. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!