Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българинът живее в дядовата ръкавичка

96% от семействата със собствено жилище

половината жилища са пренаселени
Снимка: dartsnews.bg

96% от българите живеят в собствено семейно жилище. Половината от тях живеят в апартаменти и около 48% - в еднофамилни къщи. Останалите 4% са под наем. Това сочат последните данни на Евростат в целия ЕС.

Но половината жилища са пренаселени и в тях липсва достатъчно място за всеки от обитателите, отчита анализът на "Евростат".

Според методиката на Евростат много малък апартамент, таван, студио може да има само един обитател. По данни на европейската статистика около 41% от жителите на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета или 34% - в еднофамилни къщи, а около 23% - в къщи-близнаци.

Делът на хората в ЕС, които живеят в апартаменти е най-голям в Латвия - над 65%, Испания - около 65%, и Естония - 64%.

Най-малко европейци живеят в апартаменти в Норвегия - близо 5%, Великобритания, Белгия и Холандия - около 10%. Съответно в тези четири страни е регистриран и най-висок дял от хора, които живеят в еднофамилни къщи - между 60 и 70%.

Висок дял на хората, които живеят в еднофамилни къщи е регистриран и в Словения - 66%, Унгария - 64%, Румъния - 60%, Дания - 59%.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97% от населението на страната живее в собствени домове. Следват България - 96%, Литва и Словакия - по 95%, Латвия, Словения и Полша - по около 90% и др.

В Швейцария около 5% от хората живеят в собствен дом, а близо 60% живеят като наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом, е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10%. Около 20% от жителите на ЕС обитават домове с много нисък наем или безплатно, сочат данните на "Евростат".

В някои страни като Германия, Дания, Холандия, Швеция, Люксембург и Австрия повече от една четвърт от населението живее в жилища под наем на пазарни цени, като в Швейцария този процент надхвърля 51%.

Като основен елемент от качеството на жилищните условия е наличие на достатъчно пространство в жилището. По показателя пренаселеност най-добре е положението в Холандия, където само 1,7% имат подобен проблем, и Белгия - 2,2%, отчита анализът.

Въпреки високия процент собствени апартаменти - най-пренаселени са жилищата в страни като Румъния - 54%, България, Полша, и Унгария - 47%. Висок процент на пренаселеност се отчита предимно в страните, които са изложени на риск от бедност, анализира европейската статистика.

В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 млн. жилища, сочат обобщени данни на НСИ за жилищния фонд у нас. Около 3,9 млн. от жилищата са в градовете и около 1,4 млн. броя - в селата.

Пак по данни на националната статистика в градовете у нас живеят около 5,3 млн. българи, а в селата - близо 1,9 млн. Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. кв. м, а в селата - около 94 млн. кв. м. /dartsnews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!