Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Колбаси могат да ядат само абсолютно здрави хора

колбаси
novinite24.blogspot.com.au

Думата “колбас”  отдавна предизвиква в обществото саркастична насмешка заради всевъзможните добавки и напълнители в него. В социалистическото време се разпространяваха слухове, че в саламите се добавя тоалетна хартия (макар че качеството на тогавашните и днешните колбаси е несравнимо)… Този слух не е лишен от истина, тъй като става дума за целулозата, която производителите задължително влагат в колбасарските изделия, дори в най-скъпите. Целулоза се съдържа в картофите, краставиците, доматите, зърнените храни и др. В някакъв смисъл тя е полезна, тъй като участва в очистването на червата… Така че можем да я приемем за невредна съставка.

Но какво да кажем за нишестето в саламите?! Когато то не е генномодифицирано, няма да увреди кой знае колко организма, но производителят влага в стоката си точно ГМ-нишесте, защото е по-евтино. Като всички ГМ-храни и нишестето може да влияе зле върху здравето на потребителя, особено ако той е диабетик. Има ли производител в България, който да е написал на етикета на колбаса или друга стока, че е опасна за диабетици?! За съжаление такова предупреждение не сме срещали.

В колбасарските изделия се влага и костно брашно, което съдържа много калций. Народите от Югоизточна Азия, например виетнамците, традиционно не употребяват млечни продукти и попълват недостига от калций в организма си, като счукват кости от животни и риби, препичат брашното и го ядат. Само че азиатците употребяват съвсем малко количество костно брашно. Никой контролен орган в България не следи какво количество костно брашно влагат производителите на колбаси на българския пазар. Ние имаме информация, че то съвсем не е малък процент! Защото дефицитът на калций е по-малкото зло, отколкото излишъкът му. Ако костното брашно е полезно за костната система на човека, защо днес вече и млади хора боледуват от остеопороза? Според западни изследвания количеството калций в организма на новородените вече е спаднало в пъти! Ако употребяваме редовно салам, който съдържа богато на калций костно брашно, защо спадат нивата му в организма на деца, млади и възрастни хора? Крайно време е производителите да посочат какъв процент костно брашно влагат, за да може всеки потребител, който има проблем с калциевата обмяна, да прецени да купува или не колбаси.

Според медици колбасите могат да нанесат вреда на здравето, тъй като съдържат много мазнини, много сол, много калории, азотни екстрактивни вещества и подправки. Затова лекарите предупреждават – колбаси могат да ядат само абсолютно здрави и физически много активни хора! Ако не се чувствате такива, по-добре отминете излъсканите колбасарски витрини в големите и не толкова големите вериги магазини.

Когато купуваме колбаси, първо трябва да отговорим дали имаме проблеми със здравето и дали колбасите няма да ги задълбочат.

Заради високото съдържание на сол те не са подходяща храна за хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, за бременните жени и за хора, които страдат от отоци с неопределена диагноза.

Колбасите са богати на мазнини, затова потребители с атеросклероза, диабет и затлъстяване трябва да ги изключат от менюто си. Заради многото калории саламите не са подходящи за хора, склонни към напълняване, които водят заседнал начин на живот.

Както е известно, азотистите екстрактивни вещества възбуждат нервната система и затова много заболявания протичат в по-тежка форма. Това важи за болести на сърдечно-съдовата и нервната система, стомашно-чревния тракт и бъбреците.

Екстрактивните вещества в саламите са много; те съдържат селитра (натриев нитрит), захароза, ароматизатори и др.; пушените колбаси и наденици се обработват с дим, който е наситен с канцерогенни вещества. Ето защо само с изброеното дотук саламът вече не може да се нарече здравословен и диетичен продукт.

Средностатистическият потребител често се заблуждава при избора на колбас. Според него по-полезен е онзи, който съдържа повече месо и затова избира суровопушения колбас. Според специалисти това е най-неполезният продукт, защото съдържа най-много мазнини, сол, азотни екстрактивни вещества и калории.

Лекари смятат, че най-безвредният е вареният колбас.

Вареният колбас съдържа около 13,5-29,6 г мазнини в 100 грама продукт, а суровопушеният – 41,5-47,8 грама; 100 грама варен колбас съдържа 170-316 калории, а суровопушеният – 473-514 калории! Следва ли да задаваме въпроса защо килограмите ни постоянно се увеличават?

Не търсете месо в колбасите, а просто ги възприемете като продукт, готов за употреба! Ако съставките ви отвращават, не ги купувайте!

Количеството сол в колбасите също не се контролира, но през лятото производителят обикновено добавя повече сол. Общо съдържанието на сол се колебае от 822 до 1636 мг, което е огромна цифра!

Няма да изброяваме химическите добавки в колбасите, защото ще се отвратите още повече!

Поставих си задача да проверя дали тези добавки се съдържат в най-скъпите салами. Открих, че дори луканката на един голям български производител, която се продава на цена около 28 лв., съдържа стабилизатори, емулгатори, оцветители, растителен протеин (разбирай генномодифицирана соя), Е-добавки! /rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!