Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кокаин за другаря Сталин

Какво криела домашната аптечка на генералисимуса?

Иосиф Сталин
Иосиф Сталин. Снимка: en.wikipedia.org

В Руския държавен архив по социално-политическа история се съхранява една невзрачна папка с документи, която съдържа само 192 листа. На нея се мъдри надписът "Сталин Йосиф Висарионович", а в десния горен ъгъл – "Съвършено секретно" и печат "Разсекретено". По-надолу се чете "Истории на болестите на Й.В. Сталин, написани от В.Н. Виноградов и други професори, които лекуваха Сталин". На обложката има и бележка: "Да не се дава да се чете в читалнята…" [...]

Домашната аптечка на "вожда на народите"

Богомолов смята, че Мясников е сбъркал по отношение на "домашната аптечка на Сталин". Той проучил друг документ, който бил във вид на списък със заглавие "Домашна аптечка", подписан от управляващия Централната аптека на Лечебното санитарно управление на Кремъл – М. Савина, и датиран от 10 февруари 1953 г. Този лист е открит в кутията с лекарствата, която според служител в дачата Сталин държал в сандък заедно с пистолета си. В списъка присъстват всички лекарства за бърза помощ при остри заболявания: бинтове, памук, йод, валидол, валериана, нитроглицерин, манган, водороден прекис, нишадър, спирт и други лекарства.

Богомолов бил учуден, че в аптечката има препарати, които в онова време се използвали в медицинската практика, но днес са извадени от списъка с лекарствените средства и дори са забранени. Там имало 12 таблетки дионин, който се приготвя от морфин и има наркотично действие, около 20 таблетки кодеиносъдържащи препарати (кодеинът е алкалоид на опиума), куп ефедриносъдържащи препарати и дори прах, който съдържал опиум и ипекакуана.

Използването на повечето от тези препарати в сталинските времена било разрешено.

В тази "филтрирана" папка със сталинските болести обаче Богомолов открил факти с използването на забранени лекарства, които били предписани от лекарите. Според документ професор Виноградов през 1944 г. предписал на Сталин кокаинови капки. В него пише: "Капките с кокаин се капват във всяка ноздра – по пет, през всеки два часа…" През 1914 г. кокаинът в САЩ е признат за наркотик и е изваден от медицинската практика, а в Съветския съюз препаратите, които го съдържат, са забранени от втората половина на 20-те години, но както се вижда, не за всички.

Вероятно Сталин е усетил не само лечебното, но и възбуждащото действие на кокаина и е подобрявал работоспособността си. Във всеки случай капките не били изписвани само веднъж.

В лечебните предписания на генералисимуса в следвоенния период има и друг доста силен препарат – апоморфин, който се използвал за лечение на хроничен алкохолизъм или за предизвикване на повръщане за очистване на стомаха от лоша храна.

Лекарите изписвали на Сталин апоморфин при болести на стомашно-чревния тракт, както е описано в историята на болестта. Едва ли обаче храненето на Сталин, което е възложено на Специалната кухня в Кремъл, е било некачествено.

Лекари твърдят, че когато кокаинът се използва многократно, може да предизвика нарушения на съня, безсъние, главоболие, бърза уморяемост, влошаване на паметта, раздразнителност, агресивно поведение, депресия, психози, параноидални идеи, халюцинации, нарушение на външното дишане, церебрален инсулт…

По Совершенно секретно /rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!