Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депресията смалява мозъка, а честността е полезна

Учени открили, че човешки пороци като униние и лъжа са вредни за здравето. Депресията или хроничният стрес пък смаляват обема на главния мозък. Лъжата може да провокира мигрена, болки в гърлото и влошаване на паметта.

Учени от Йелския университет открили, че от страха и депресията главният мозък буквално се свива. При депресия се потискат няколко гена, които осъществяват връзките между клетките в главния мозък, а това води до намаляване масата на сивото вещество. По време на експеримента учените изследвали главния мозък на пациенти с различни психически заболявания. Те стигнали до извода, че при депресия изчезва синапсиса – контактните съединения между отделните неврони. Намаляването на тези съединения лишава мозъка от способността му да обработва информацията.

Лъжата също може да увреди здравето. Хората, които не лъжат, рядко се оплакват от болки в гърлото и мигрена. До този извод стигнали учени от университета Нотр Дам в щата Индиана. В опита участвали доброволци на възраст между 18 и 71 години. Резултатите показали, че доброволците, които се стараели да не лъжат, по-рядко страдали от болести на гърлото и главоболие.

Когато човек лъже, в главния му мозък се засилват електромагнитните импулси (от този показател зависят резултатите при детектора на лъжата). Тези импулси се съхраняват дълго време в мозъка, и то на различни места. Учените смятат, че лъжата, дори преувеличаването на истината, водят до старческо слабоумие./rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!