Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Мaфиотските държави: организираната престъпност превзема властта – II

Мафия, организирана престъпност
Снимка: 4closurefraud.org / The Scam Wall Street Learned From the Mafia...
 
 

Отровните корени на комунизмаЧервената симфония (революцията под рентген)

В този текст ще видите блестящото описание на коммунистическо-банкерския заговор, направено от един от непосредствените изпълнители на задачите в този заговор - Христиан Раковски - един от основателите на Съветския Болшевизъм. Той не е роден в Русия, а в България...

Продължение. Разбира се, престъпниците винаги са се стремили да корумпират политическата система в тяхна полза. Но никога преди това незаконните формирования не са успявали да постигната такава  степен  на политическо влияние, каквото днес имат  много престъпниците в множество африкански, източноевропейски и дори в държави от Латинска Америка, да не говорим за Китай и Русия.

През последното десетилетие (или около това време) по-нататъшното развитие на този феномен е причина за появата на могъщите мафиотски държави.

Испанският прокурор Хосе Гринда – а той има зад гърба си години на борба с източноевропейските престъпни организации – е уверен, че  в много случаи  за него и колегите му е било просто невъзможно да разделят интересите на престъпната структура от  интересите на правителството, което я е приютило в страната си.

Според Grinda, испанските правоохранителни органи   постоянно се сблъскват с престъпни  синдикати, работещи като придатъци на правителствата на Беларус, Русия и Украйна.

В коментар за служебно ползване в дипломатическите телеграми на САЩ,  оповестени от WikiLeaks, той говори по-подробно за предизвикващият тревога “безпрецедентен контрол”, получен от структура, която той нарича “руската мафия”, върху редица стратегически сектори на световната икономика, по-специално производството на алуминий и производството на природен газ.

Такава степен на контрол, предполага Grinda, е станала възможна благодарение на широкомащабното сътрудничество на Кремъл с руски престъпни организации.

В мафиотските държави сътрудничеството на  държавни служители и престъпници често се извършва чрез легални стопански субекти,  имащи тесни връзки с ръководителите от най-високия ешелон, с техните семейства и приятели.

Според прокурор  Grinda, Moсква редовно задейства престъпните синдикати, например,  руското военно разузнаване,  с помощта на  мафиотски групировки доставя оръжия на кюрдските бунтовници в Турция.

По-типичен пример за сближаване на интересите на руските държавни и местни престъпни групи е случаят с товарен кораб Arctic Sea: правителството твърди, че корабът през 2009 г.  е задържан от пирати край бреговете на Швеция.

Moсква демонстративно изпраща за спасение на  кораба си военен флот, но много експерти смятат, че в действителност този товарен кораб по  поръчка от руска тайна служба е превозвал контрабандни оръжия, и залавянето и освобождаване са уловка за прикриване на истината за контрабандата, разкрита от чужди разузнавателни служби.

Според Grinda, в този случай това е съвместна операция на организирани престъпни групи, и на структурата, която той загадъчно нарича “Евразийски служби за сигурност.” Руснаците се оказват в трудна ситуация, но резултатът е изключително щадящ и дори леко комичен.

Но както и да е, този случай подчертава непредсказуемостта на ситуацията със сигурността, което затруднява отделянето на геополитическите разчети на държавата от стремежа на престъпните организации към печалба.

“Мафията си има държава”

Русия  не е единствената страна, където линията между държавните органи и престъпните групи непоправимо е размита. В края на 2010 г. Съветът на Европа публикува доклад, в който се твърди, че премиерът на Косово Хашим Тачи и политическите му сътрудници са осъществявали  “кървав контрол над търговията с хероин и други наркотици” и заемат възлови позиции в “косоварските организации от мафиотски тип.”

В България възлите, които обединяват държавата и  престъпността в едно цяло, най-вероятно са още по-здрави. Има смисъл да се изложи дълъг цитат от американски дипломатически грами, публикувани от сайта WikiLeaks, предвид обрисуваната в него тревожна картина на хлъзгането на България към мафиотско държавно образувание. В грамата се казва:

Следва.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!