Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Край на среброто в косите

Откриха лечение на побелелите калпаци

Джордж Клуни
Снимка: dartsnews.bg

Край на посивелите коси. Изследователи от Университета на Брадфорд са открили лек, което със сигурност ще разтърси отрасъла от козметичната индустрия, произвеждащ боята за коса, пише RTE News. Учените са открили, че хората, които посивяват, развиват "масивен оксидативен стрес". Той се причинява от натрупването на водороден пероксид (прекис) в космения фоликул, което позволява на косата да избелява отвътре навън. Според списанието "FASEB" изследователите са открили, че натрупването на водороден прекис може да бъдат неутрализирано с лечение, базирано на открито от тях вещество.

Те го описват като съединение, активирано от UVB лъчи, наречено PC-KUS (модифицирана псевдокаталаза). Лечението може да се използва и при хора с проблеми с кожата, каквото е витилигото-състояние, водещо до загуба на пигментацията.

"До днес извън всякакво съмнение е, че внезапната или наследствената загуба на цвят на косата или на кожата можеше дълбоко да засегне живота на тези хора по много основни начини. Ние документирахме как успешната репигментация - пълна или дори частична - подобрява качеството им на живот", казва доктор Карин Шалройтер от Университета на Брадфорд. Тя е специалист по витилиго, а изследователския екип е направил откритието си след изучаване на интернационална група от 2411 пациенти. /dartsnews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!