Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Намериха мамут с течна кръв

бивни от мамут
Снимка: benedante.blogspot.com.au

На Ляховските острови в Якутия учени наскоро са намерили запазени в отлично състояние останки от женски мамут. Оказало се още, че в тялото на мамута се е запазила течна кръв.

По зъбите експерти установили, че животното е починало на 60-годишна възраст. Според участниците в експедицията, намереното животно е със запазен скелет само на горната част на туловището, главата и левия заден крак. А фрагменти от мускулната тъкан на животното са били с естествен червен цвят. Мамутът се е запазил толкова добре поради това, че долната му част е била разположена в лед, докато горната част била отвън.

Друг изненадващ факт, според учените, са свойствата на запазената кръв на животното. Според експерти, кръвта е била в корема на животното, който е бил скрит в леда. Когато учените на няколко места разчупили леда и отворили корема на животното, кръвта започнала да тече. Това е изненадващо, тъй като температурата на въздуха по време на разкопките е била от -7 до – 10 градуса по Целзий.

Случайно откритата особеност на кръвта на животното позволило на учените да предположат, че кръвта на мамута има специфични криопротективни свойства. В близко бъдеще учените планират да проведат допълнителни бактериологично изследване на проби от кръвта на животното. /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!