Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валя ни дъжд с пясък от Сахара?

Търсят тежки метали след сахарския дъжд

пясък от Сахара?
Снимка: dnesplus.bg
Коментар на читател на DartsNews: "Коментари по темата (1)
Ужас: Ужас!!!!!!!!!!! Вчера бяха първите масови пръскания със самолети, днес вече пада масово алуминии (червен) от тях, показанията на барий от тестовете също са високи! Да не ми обясняват, че това е от Сахара, за последните 24-48 часа вятърът е от изток... или в Черно море вече има "червен пясък" от алуминии?"

Как ни унищожават I - Химиотрасетата

Терминът „химтрейл” от английски означава химическа опашка. Това са оставяните от самолетите следи вследствие...

Проверка за тежки метали тече в страната заради сахарския дъжд, който се изля рано сутринта в сряда. Тя започна след сигнал на Дартс нюз до Изпълнителната Агенция по Околна среда и води (ИОСВ). Експерти от агенцията вече са взели проби от праха, който засипа страната, съобщиха от екоминиситерството. Резултатите от анализите ще станат ясни на 30 май, уточни експерт от агенцията.

Според информация от станциите за замерване на въздуха от 00:00 часа на 27 май до 00:00 часа на 28 май всички показатели са в норма.

Тази сутрин хиляди автомобили в София осъмнаха покрити с тънък слой червеникав прах, след падналия краткотраен дъжд.

Облачен фронт, примесен с фини пясъчни частици, е навлязъл в България и е създал запрашавания в някои части на страната, съобщиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Освен в София прах е имало в Пловдив, Велико Търново и Сливен.

Червеникавият дъжд, който се изсипа над България, и в някои части от Южна Румъния, е съдържал тежки метали, написа румънският вестник "Адевърул", като се позова на изследвания на метеоролози и медици. Техните изследвания показват, че червеникавият прах съдържа мед, желязо, цинк, хром, олово, никел, арсен и кадмий - тежки метали, които обичайно се намират в почвата.

Румънските медици, обаче предупреждават, че опасност представлява не само съставът на праха, но и големината на частиците. При вдишване те попадат директно в дробовете и ги увреждат, твърдят те.

Радослава Мирчева /dartsnews.bg/

Предистория:

Прах от Сахара и над Велико Търново

Фин прах от пустинята Сахара, донесен от силни югозападни ветрове, се стеле над страната. Цветът на небето е мръсно бял, а не син, както обикновено. Най-вече финият жълтеникав прах се забелязва върху автомобилите и по всички открити повърхности, на места хората усещат запрашаването и при вдишване. Сахарският прах оцвети слабия дъжд, който преваля за кратко тази сутрин във В. Търново.

В следващите часове това явление ще продължи, тъй като на сателитните снимки се вижда, че с южния пренос във височина продължава да приижда фин прах от пустините на Северна Африка.

Особено силно е запрашаването на атмосферата във височина над Средиземно море, Гърция, Македония и Албания и особено над Сърбия. В близките часове прахът ще се придвижва на североизток над Румъния в посока Украйна.

С преноса на топъл въздух от югозапад над страната ще се затопля. В близките часове не се очаква промяна на времето, не се очакват превалявания./dartsnews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!